Džulijan Asanž oslobođen nakon što je priznao krivicu za špijunažu, napustio Veliku Britaniju

Asanž (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Sjeverna Marijanska ostrva.

99405 pregleda 100 reakcija 35 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vikiliks je saopštio da je njegov osnivač Džulijan Asanž napustio britanski zatvor i odletio iz Velike Britanije, nakon što su tužioci u SAD izjavili da bi trebalo ove sedmice da prizna krivicu za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji bi mogao da mu omogući da se vrati kući u Australiju, čime će biti okončana 14-godišnja pravna odiseja.

Asanž (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za zavjeru radi pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Sjeverna Marijanska ostrva.

On bi na saslušanju na Sajpanu u srijedu trebalo da bude osuđen na 62 mjeseca zatvora koji je već odslužio. Ostrvo u Pacifiku je izabrano zbog Asanžovog protivljenja putovanju u kontinentalni dio SAD i zbog njegove blizine Australiji, rekli su tužioci.

"Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, aktiviste za slobodu štampe, zakonodavce i lidere iz cijelog političkog spektra, sve do Ujedinjenih nacija", navodi se u saopštenju Vikiliksa.

Na video snimku koji je Vikiliks objavio na mreži X vidi se Asanž obučen u plavu košulju i farmerke kako potpisuje dokument prije nego što se ukrcao u privatni avion sa oznakama čarter firme VistaJet.

Džulijan Asanž
foto: Reuters

On će se vratiti u Australiju nakon saslušanja, dodaje se u saopštenju Vikiliksa, pozivajući se na saslušanje na Sajpanu.

"Džulijan je slobodan"mapisala je njegova supruga, Stela Asanž, na mreži X.

"Riječi ne mogu da izraze našu ogromnu zahvalnost VAMA – da VAMA, koji ste se godinama mobilisali da ovo ostvarite", dodala je.

Jedini avion kompanije VistaJet koji je poletio iz Stansteda u ponedjeljak popodne uputio se ka Bangkoku, pokazuju podaci FlightRadar24. Asanžov portparol u Australiji odbio je da komentariše njegove planove leta. VistaJet nije odgovorio na pitanja agencije Rojtert.

Australijska vlada, na čelu sa premijerom Entonijem Albanezom, vršila je pritisak da se Asanž pusti na slobodu, ali je odbila da komentariše pravni postupak jer je u toku.

"Premijer Albanez je bio jasan – slučaj gospodina Asanža se predugo odugovlačio i ništa se ne može dobiti njegovim daljim zatvaranjem", rekao je portparol vlade.

Džulijan Asanž
foto: Reuters

Asanž je optužen za masovnog objavljivanja tajnih američkih dokumenata, koje je procurila Čelsi Mening, bivša analitičarka američke vojne obavještajne službe koja je takođe krivično gonjena po Zakonu o špijunaži.

U više od 700.000 dokumenata bilo je diplomatskih depeša i izvještaja sa bojnog polja, kao što je video snimak iz 2007. na kojem je američki helikopter Apač pucao na osumnjičene pobunjenike u Iraku, i ubio desetak ljudi, uključujući dvoje novinara Rojtersa. Taj video je objavljen 2010.

Bonus video: