BLOG Netanjahu smatra da bi sud u Hagu mogao uskoro izdati potjernicu za njim

Sukob Izraela i Hamasa – 263. dan

30282 pregleda 13 komentar(a)
Netanjahu, Foto: Reuters
Netanjahu, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.06.2024. 22:03h
Završeno
14:10h

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan optužio je danas zapadne sile da podržavaju izraelske planove da napadne Liban i proširi rat na region.

Izrael se sada usredsređuje na Liban i "zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je Erdogan poslanicima iz vladajuće partije AKP.

Erdogan je upozorio da će planovi premijera Izraela Benjamina Netanjahua da proširi rat na region voditi do velike katastrofe, prenijele su agencije.

Turski lider je to rekao u vrijeme kada je pojačana zabrinutost zbog eskalacije prekogranične razmene vatre između izraelskih snaga i libanskog proiranskog Hezbolaha i podstaknut strah da bi mogli da prerastu u sveopšti rat.

Prekogranično nasilje izbilo je poslije iznenadnog napada ekstremista Hamsa na jug Izraela 7. oktobra prošle godine, koji je izazvao veliku izraelsku operaciju odmazde.

Netanjahu je rekao da izraelske snage sada privode kraju najintenzivniji dio rata u Pojasu Gaze i da će se razmjestiti na sjevernoj granici, označivši to defanzivnim potezom.

Izraelska vojska je prošle nedjelje saopštila da je odobrila i potvrdila planove za ofanzivu u Libanu.

(BETA)

13:10h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan optužio je zapadne sile da podržavaju, kako je rekao, izraelske planove za napad na Liban i širenje rata u cijelom regionu, prenosi AFP.

"Izrael sada usmjerava pogled na Liban i vidimo da zapadne sile iza kulisa tapšu Izrael po leđima i čak ga podržavaju", rekao je zastupnicima iz svoje vladajuće stranke AKP.

"Planovi (izraelskog premijera Benjamina) Netanjahua da proširi rat na regiju dovešće do velike katastrofe", rekao je.

Erdogan je kazao da je "jadno da su države koje govore o slobodi, ljudskim pravima i pravdi zatočenice mentalno bolesne osobe poput Netanjahua." Njegove su primjedbe uslijedile u trenutku kada je zabrinutost zbog eskalacije dok traje prekogranična razmjena vatre između izraelskih snaga i libanskog Hezbolaha kojeg podržava Iran što je podstaklo strahove da bi region mogao otići u pravi rat.

Nasilje na libanskoj granici izbilo je nakon što su militanti Hamasa izveli napad bez presedana na južni Izrael, što je izazvalo veliku izraelsku operaciju odmazde, koja je u toku.

Netanjahu je rekao da izraelske snage sada završavaju najintenzivniji dio rata u Gazi i da će se prerasporediti na sjevernu granicu, smatrajući taj potez odbrambenim.

Prošle sedmice, Izrael je rekao da su njegovi planovi za ofanzivu u Libanu "odobreni i potvrđeni".

Primjedbe turskog čelnika uslijedile su dva dana nakon što je ministar vanjskih poslova Hakan Fidan upozorio Grčku i Kipar na uplitanje u trenutni sukob na Bliskom istoku.

Govoreći za Haberturk TV kasno u ponedjeljak, Fidan je naveo da postoji "ozbiljna militarizacija u južnom Kipru" koji se koristi kao baza za "obavještajne i vojne letove" prema Gazi, pozivajući se na obavještajne izvještaje.

Turska ih je, rekao je, upozorila da se ne upliću u sukob.

"Kada se uključite u tekuće ratove na Bliskom istoku, kada zauzmete stranu, ova vatra će doći i pronaći vas", rekao je.

Prošle sedmice, vođa Hezbolaha Hasan Nasralah upozorio je Kipar da ne otvara svoje aerodrome i baze za Izrael "kako bi ciljao na Liban", rekavši da će se suočiti s odmazdom.

Ali kiparska vlada u Nikoziji brzo je porekla bilo kakvo učešće u izraelskom ratu u Gazi i rekla da se neće "miješati ni u kakve vojne sukobe".

(Radio Slobodna Evropa)

11:28h

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu kaže da postoji velika mogućnost da glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda (MKS) Karim Kan izda potjernicu i zatraži njegovo i hapšenje ministra odbrane Joava Galanta, čak i prije Netanjahuovog govora u Kongresu SAD, najavljenog za kraj jula.

Netanjahu je sinoć sazvao sastanak radi razgovora o mogućnosti koju navodno nazire, da se sud u Hagu povinuje zahtjevu glavnog tužioca i uskoro izda te naloge za hapšenje.

Sastanku su prisustvovali ključni izraelski zvaničnici, uključujući ministra pravde, strateških poslova i vrhovnu tužiteljku, javljaju izraelski mediji.

Netanjahu procjenjuje da će sud postupiti po zahtjevu tužioca i uskoro izdati potjernice, mada za sada ne postoji jasan nagovještaj sudske odluke.

Tužilac Kan je podnio zahtjev 20. maja i sve je bliža odluka pretresnog vijeća MKS.

Uobičajeno je da taj proces traje od jednog do osam mjeseci, što znači da je januar krajnji rok u tom slučaju.

Izraelski mediji podsjećaju da je MKS za samo mjesec dana izdao potjernicu protiv predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Pošto je Kan podneo zahtjev javno po svoj prilici će se i sudska odluka javno objaviti, ali postoji mogućnost da se potjernice izdaju tajno, kako bi se spriječilo miješanje u proces.

U Izraelu su već u toku diskusije o tome šta će uslijediti ako sudije u Hagu zaista izdaju naloge za hapšenje Netanjahua i Galanta.

Jedna od mogućnosti koja se razmatrala je da se Netanjahu lično žali Kanu, ali je ta opcija odbačena.

I Izrael i pojedinci suočeni sa potjernicama imaju opciju da se žale sudu i predstave argumente za poništenje.

Izrael može da se žali na osnovu jurisdikcije i komplementarnosti, a pojedinci takođe na osnovu jurisdikcije, pored ostalog, ali se ne zna da li bi žalbe bile trebalo da budu pisane ili izrečene u sudu.

Potpisnice Rimskog statuta koji definiše ovlašćenja MKS-a su 123 zemlje.

One su obavezne da postupe po potjernici i uhapse pojedince protiv kojih su podignute. Izrael nije potpisao taj statut.

Netanjahu bi se ipak suočio sa rizikom da bude uhapšen ako njegov avion sleti, čak i u slučaju hitne potrebe, u zemlju koja je potpisnica statuta.

(BETA)

11:25h

Sukob Izraela i Hamasa – 263. dan.

Grupa istaknutih Izraelaca, uključujući bivšeg premijera Ehuda Baraka, pozvala je Vašington da povuče poziv sadašnjem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu da se obrati Kongresu SAD 24. jula.

Oni su u članku objavljenom u rubrici mišljenja, u Njujork tajmsu, ocijenili da je taj poziv "užasna greška", upozorivši, kako je navedeno, da Netanjahuov govor "neće predstavljati državu Izrael i njene građane, već će biti nagrada za njegovo skandalozno i destruktivno ponašanje" prema njihovoj zemlji.

I mada je takav poziv obično dobrodošao znak bliskih veza sa SAD grupa Izraelaca smatra da bi trebalo da zavisi od plana za okončanje rata u Gazi, spasavanje talaca i novih izbora u Izraelu, što su zadaci koje Netanjahu nije ispunio, prenose izraelski mediji.

"Pozivanje Netanjahua će nagraditi njegov prezir prema naporima SAD da donesu mirovni plan, omoguće povećanje pomoći opkoljenim ljudima Gaze i da se više poštede civili", piše u članku.

Uz to se podsjeća da je Netanjahu uvijek iznova odbijao plan predsjednika SAD Džozefa Bajdena o uklanjanju Hamasa sa vlasti u Gazi osnivanjem mirovnih snaga.

Ocijenjeno je da bi to po svoj prilici uticalo na mnogo šire regionalno savezništvo, uključujući viziju da se riješi izraelsko-palestinski sukob, što nije samo u interesu Izraela već i u interesu obje političke partije u SAD, a da Netanjahu predstavlja glavnu prepreku za takav ishod.

U članku se Netanjahu kritikuje za "autoritarno preoblikovanje Izraela" i navodi da bi mu govor u Kongresu omogućio da se hvali svojim biračima o takozvanoj američkoj podršci za njegovu propalu politiku.

Netanjahuove pristalice bi bile ohrabrene govorom u Kongresu da insistiraju na nastavku rata, čime se udaljiti svaki sporazum za oslobađanje talaca, uključujući nekoliko državljana SAD, piše u članku.

Mogućnost da Netanjahu govori u Vašingtonu neće ublažiti gnjev i bol njegovog naroda izražen na demonstracijama širom zemlje i američki poslanici ne bi trebalo da dozvole da se to desi, već da zatraže od njega da ostane kod kuće.

Autori članka su David Harel, predsjednik Izraelske akademije nauka, Tamir Pardo, bivši šef Mosada, Talia Sason, bivši tužilac, Ehud Barak, bivši premijer , Aron Čihanover koji je dobio Nobelovu nagradu za hemiju 2004. godine i pisac David Grosman.

(BETA)

Bonus video: