Bajdena podržao jedan od republikanskih istražitelja napada Trampovih pristalica na Kongres SAD

Kinzindžer opisao Trampa kao "direktnu prijetnju svakoj osnovnoj američkoj vrijednosti"

4041 pregleda 1 komentar(a)
Bajden, Foto: Reuters
Bajden, Foto: Reuters

Bivši republikanski poslanik u Predstavničkom domu američkog Kongresa Adam Kinzindžer javno je podržao predsjednika SAD Džozefa Bajdena, čime je šef države iz Demokratske partije dobio uglednog novog saveznika u svojoj rizičnoj kampanji da pridobije glasove umjerenih republikanaca i neopredijeljenih građana uoči novembarskih izbora.

Kinzindžer, vojni pilot koji je postao žestoki kritičar bivšeg predsjednika SAD, republikanca Donalda Trampa, čija je masa pristalica napala sjedište Kongresa u Vašingtonu 6. januara 2021. godine, opisao je Trampa kao "direktnu prijetnju svakoj osnovnoj američkoj vrijednosti" i u video-snimku upodržao Bajdenov reizbor za predsjednika.

On je najistaknutiji republikanac do sada koji je to učinio, a došao je u žižu javnosti tako što je postao jedan od samo dvoje republikanskih poslanika koji su bili u komitetu Predstavničkog doma za istragu o napadima na Kapitolu 6. januara. Komitet je ukazao na čitav niz Trampovih nepočinstava prije, za vrijeme i poslije tog napada.

"Mada se izvjesno ne slažem u svemu sa predsjednikom Bajdenom, i mada nikada nisam pomišljao da ću podržati jednog demokratu za predsjednika, znam da će uvijek braniti ono što Ameriku čini najboljom zemljom na svijetu: našu demokratiju", rekao je Kinzindžer, koji je glasao za Trampa 2020. godine, a sada govori da će Tramp "nauditi svakome i svačemu u svojoj žudnji za moć".

Kinzindžerovo obraćanje dolazi uoči TV-debate Trampa koji hoće da se vrati na funkciju, i Bajdena koji želi reizbor. Njih dvojica su se već "ogledala" na predsjedničkim izborima 2020. godine čije rezultate - pobjedu Bajdena - Tramp nikada nije priznao i tvrdio je da su izbori bili namješteni.

Potom je 2021. masa Trampovih pristalica upala u Kongres za vrijeme sertifikancije Bajdenove pobjede.

Kinzindžer je glasao za odluku kojom je kongresni Komitet za istragu napada 6. januara označio Trampa kao odgovornog, ali je odlučio da se 2022. godine ponovo ne kandiduje za poslanika.

Bonus video: