SAD prebacuju vojni brod u Sredozemno more zbog rizika zaoštravanja sukoba Izraela i Libana

Odluka dolazi u vrijeme kada militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran i Izrael razmjenjuje skoro svakodnevne prekogranične udare od napada 7. oktobra koji su pokrenuli rat Izraela i Hamasa u Gazi, a oni postepeno eskaliraju

7042 pregleda 0 komentar(a)
USS Vasp, Foto: navy.mil
USS Vasp, Foto: navy.mil

Američki vojni jurišni brod USS Vasp ušao je ove nedjelje u istočno Sredozemno more dok su SAD pozicionirale ratne brodove kako bi pokušale da spriječe borbu između Izraela i Hezbolaha u Libanu od eskalacije u širi rat na Bliskom istoku.

Iako brod ima sposobnost da pomogne u evakuaciji civila ako izbije veliki rat između Izraela i Hezbolaha duž granice sa Libanom, to nije primarni razlog zbog kojeg je tu postavljen, rekao je američki zvaničnik.

"Radi se o odvraćanju", rekao je zvaničnik. Drugi američki zvaničnik rekao je da je rotacija slična onoj kada su SAD poslale jurišni brod USS Batan u vode oko Izraela ubrzo nakon Hamasovog napada na zemlju 7. oktobra.

Američka evropska komanda, koja je odgovorna za brodove koji rade na Mediteranu, najavila je ovaj potez ove nedjelje, rekavši da će Vasp i 24. ekspediciona jedinica marinaca ploviti zajedno sa brodom za slijetanje aviona USS Oak Hil i USS Njujork.

Odluka dolazi u vrijeme kada militantna grupa Hezbolah koju podržava Iran i Izrael razmjenjuje skoro svakodnevne prekogranične udare od napada 7. oktobra koji su pokrenuli rat Izraela i Hamasa u Gazi, a oni postepeno eskaliraju.

Američka vojska je takođe prebacila druge brodove u regionu. Pentagon je saopštio da se nosač aviona Ajzenhauer, sa sjedištem u Norfolku, u Virdžiniji, vraća kući nakon više od osam mjeseci angažovanja u borbi protiv jemenskih Huti pobunjenika na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Bonus video: