Debata ubrzala pripreme za povratak Trampa

Umjesto da ukloni bojazni da je prestar za funkciju lidera SAD, sučeljavanje predsjedničkih kandidata je podstaklo pozive Džou Bajdenu da se povuče iz trke za Bijelu kuću i pojačalo zabrinutost saveznika

9044 pregleda 71 reakcija 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Neuvjerljivi nastup Džoa Bajdena u predsjedničkoj debati zapanjio je juče američku i globalnu javnost i podstakao pozive da odustane od kampanje, i vjerovatno uticao na neke od najbližih saveznika Amerike da ubrzaju pripreme za povratak Donalda Trampa u Bijelu kuću.

Bajdenove pristalice su se nadale da će debata u četvrtak ukloniti bojazni da je prestar za funkciju, međutim, snimci promuklog predsjednika koji priča nepovezano dali su podstrek Trampu, kazali su političari, analitičari i investitori.

Globalni mediji su, takođe, bili oštri. Francuski “Mond” je uporedio Bajdena s brodolomom. Britanski ljevičarski “Miror” nazvao je njegov nastup “noćnom morom punom gafova”. Njemački “Bild” je objavio naslov “Laku noć Džo”, a “Morning herald” iz Sidneja je naveo “Tramp je uništio Bajdena. Demokrate ne mogu pobijediti sa Džoom”.

Debata
foto: Graphic News

“Džo Bajden ne može uspjeti”, kazao je Mateo Renci, centrista koji je bio blizak demokratama dok je bio na funkciji premijera Italije. Renci je na mreži X objavio da je Bajden časno služio SAD, dodajući: “On ne zaslužuje neslavni kraj, ne zaslužuje. Promjena kandidata je obaveza svih.”

Države, poput Japana i Njemačke su počele da se pripremaju za mogući Trampov povratak u Bijelu kuću.

“Gospodin Tramp nije pobijedio, ali se gospodin Bajden možda urušio”, kazao je Kunihiko Mijake, bivši japanski diplomata, a sada istraživački direktor u Kanon institutu za globalne studije. “Za razliku od prije osam godina, sada smo mnogo bolje pripremljeni, kao i ostali evropski i azijski savjetnici. Ipak, gospodin Tramp je nepredvidiv.”

Piter Li, kolega istraživač na Azijskom institutu za političke studije u Seulu, kazao je za Rojters da on očekuje da Tramp bude “veoma žestok” u drugom mandatu kada je u pitanju pritisak na saveznike da povećaju ulaganja u odbranu.

Kao predsjednik, Tramp je započeo carinski rat s Kinom i razmatra tarife od 60 odsto ili više na sve kineske proizvode ako pobijedi na izborima 5. novembra.

U Evropi Trampove kritike upućene NATO-u i zahtjevi da ostale članice plaćaju više dominirale su tokom njegove prethodne administracije. Njegov skepticizam prema NATO-u izaziva dodatnu nervozu dok još traje ruski rat u Ukrajini.

“Američku demokratiju je pred našim očima ubila gerontokratija”, kazao je Gi Verhofštat, poslanik u Evropskom parlamentu i bivši premijer Belgije koji je objavio fotografije Bajdena i Trampa na mreži X.

Debata
foto: REUTERS

Njemački kancelar Olaf Šolc je ranije hvalio Bajdenove šanse za reizbor, ali je jedan visoki odbrambeni zvaničnik u vladajućoj koaliciji juče izrazio žaljenje zbog Bajdenovog nastupa i pozvao demokrate da nađu novog kandidata.

“Činjenica da čovjek kao Tramp može ponovo postati predsjednik zbog toga što demokrate nijesu u stanju da daju snažnog kandidata protiv njega bila bi istorijska tragedija koju bi osjetio cijeli svijet”, kazala je Mari-Agnes Štrak-Cimerman, iz liberalne partije FDP.

Šolcov portparol nije želio da komentariše detalje debate, ali je kazao da kancelar veoma cijeni Bajdena i da nikada nije razgovarao s Trampom jer im se mandati nijesu preklopili.

Tokom debate, Tramp je optužio Bajdena da se nije suprotstavio Kini u oblasti trgovine. Takođe je kazao da lideri Kine, Sjeverne Koreje i Rusije Si Đinping, Kim Džong Un i Vladimir Putin “ne poštuju Bajdena” i da on vodi zemlju u “treći svjetski rat”.

Bajden je uzvratio rekavši da bi Trampovi carinski predlozi rezultirali višim troškovima za američke potrošače i da se on “dodvorava” ljudima poput Kima i Putina.

Ruski lider Vladimir Putin nije ustao usred noći kako bi pratio američku predsjedničku debatu i Rusija neće komentarisati unutrašnju američku politiku, saopšteno je juče iz Kremlja.

“Vidite, nije valjda da očekujete da predsjednik Rusije navije sat, probudi se prije svitanja i gleda debatu u SAD”, kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov dodajući da ima mnogo drugih tema kojima se bavi predsjednik, a koje su relevantnije za Rusiju.

Kir Starmer, lider britanskih laburista koji bi prema istraživanjima trebalo da pobijedi na izborima 4. jula, kazao je da je odnos Britanije sa SAD snažan i “iznad pojedinaca”.

U Sidneju, nekoliko australijskih zvaničnika i eksperata prisustvovali su radionici pod nazivom “Tramp drugi dio” dok je emitovana debata. “Generalni utisak je da je to katastrofa za Bajdena”, kazao je Piter Din, profesor na Centru za studije Sjedinjenih Država. “Raspoloženje se značajno promijenilo poslije debate, a opšti stav je da, ako se niste pripremali za povratak Trampa, sada je pametno da počnete.”

Bajdenovi verbalni posrtaji i povremeno nesuvisli odgovori u debati pojačali su zabrinutost i unutar SAD da 81-godišnji aktuelni predsjednik možda nije sposoban da služi još jedan četvorogodišnji mandat.

Troje kolumnista “Njujork tajmsa” pozvali su Bajdena da se povuče iz trke. Jedan Bajdenov donator, koji je želio da ostane anoniman, nazvao je njegov nastup “diskvalifikujućim” i predvidio da će ga pojedine demokrate pozvati da se povuče. Na taj način partija bi dobila vremena da izabere još drugog kandidata na nacionalnoj konvenciji, koja počinje 19. avgusta, ističe Rojters.

Jedan zaposleni u Bajdenovoj kampanji, koji je želio da ostane anoniman, kazao je da su nezadovoljni Bajdenovim nastupom i da se nadaju da će to uticati na glavne stratege da razmisle o pristupu. Drugi saradnici i saveznici su privatno kazali da oni ne misle da će debakl tokom debate ugroziti njegove šanse da osvoji nominaciju.

Bivša predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i druge istaknute demokrate - uključujući i njegove moguće zamjene poput guvernera Kalifornije Gavina Njusoma - rekli su da ne napuštaju Bajdena.

“Ono što smo večeras vidjeli je predsjednik koji pravi vrlo jasnu razliku u odnosu na Donalda Trampa po svim pitanjima koja su važna za američki narod. Da, bio je spor početak, ali je bio snažan završetak,” rekla je za CNN potpredsjednica Kamala Haris. “Ljudi mogu raspravljati o stilu, ali na kraju krajeva, ovaj izbor... mora biti o suštini,” rekla je. “Neću provesti cijelu noć s vama razgovarajući o posljednjih 90 minuta kada sam gledala posljednje tri i po godine”.

Bajden je poslije debate kazao da misli “da smo dobro prošli”. Na pitanje da li je zabrinut zbog nastupa i poziva brojnih pristalica da odustane, on je kazao: “Ne. Teško je voditi debatu s lažovom. Njujork tajms je istakao da je lagao 26 puta.” Na pitanje da li je bio bolestan, Bajden je kazao da “ga boli grlo”.

Bonus video: