Vodeće demokrate odbacuju mogućnost da se kandiduju umjesto Bajdena

Umjesto toga su pozvali članove stranke da se fokusiraju na moguće posljedice drugog mandata Donalda Trampa

7667 pregleda 4 komentar(a)
Bajden tokom debate na CNN-u, Foto: REUTERS
Bajden tokom debate na CNN-u, Foto: REUTERS

Neki od vodećih američkih demokrata isključili su mogućnost da će zamijeniti predsjednika Džoa Bajdena kao demokratskog kandidata nakon njegovog slabog nastupa na debati, te su umjesto toga pozvali članove stranke da se fokusiraju na moguće posljedice drugog mandata Donalda Trampa. Debatu između Trampa i Bajdena organizovao je CNN 27. juna.

No, pozivi da aktualni američki predsjednik povuče svoju kandidaturu su se nastavili, dok je anketa CBS-a pokazala skok od skoro deset odsto u broju demokrata koji vjeruju da Bajden ne bi trebalo da se kandiduje za predsjedničke izbore u novembru.

"Teška je istina da bi Bajden trebalo da se povuče iz trke, za dobrobit nacije kojoj je tako divno služio pola vijeka", naveli su u uvodnom tekstu novina Atlanta Journal Constitution u nedjelju.

Sa druge strane, demokratski predstavnici odbacuju mogućnost da će biti potencijalni kandidati. “Apsolutno ne,” rekao je Rafael Vornok, demokratski senator savezne države Džordžija na mogućnost da zamijeni Bajdena.

"Loše debate se dogode", rekao je on za NBC. "Pitanje je za koga je Donald Tramp ikada radio osim za samog sebe i ljude poput njega? Ja sam uz Džoa Bajdena i naš je zadatak da on pređe preko cilja u novembru," rekao je Vornok.

Tramp i Bajden na CNN-u
Tramp i Bajden na CNN-ufoto: REUTERS

Lider demokrata u Predstavničkom domu Hakim Džefriz, koji bi naredne godine ako njegova stranka preuzme kontrolu nad Domom, mogao postati predsjednik, priznao je da je Bajden bio neuspješan u debati sa bivšim republikanskim predsjednikom Trampom.

"Vjerujem da je neuspjeh ništa drugo nego priprema za povratak," rekao je on za MSNBC.

Senator Kris Kuns iz Delvera rekao je za ABC da Bajden mora ostati u trci kako bi pobijedio Trampa.

"Mislim da je on jedini demokrata koji može pobijediti Donalda Trampa", rekao je Kuns.

No, pojedine demokrate ostavljaju otvorenom mogućnost izbora drugog kandidata. Poslanik Džejmi Raskin rekao je za MSNBC da se unutar stranke vode "vrlo iskreni, ozbiljni i rigorozni razgovori."

"Bez obzira da li je on kandidat ili je neko drugi kandidat, on će biti glavni govornik na našoj konvenciji. On će biti figura oko koje ćemo se okupiti kako bismo krenuli naprijed", rekao je Raskin.

Budući da su demokratski lideri na njegovoj strani, odluka da li će povući kandidaturu za ponovni izbor za predsjednika ostaje na Bajdenu. Ukoliko se to dogodi, demokrate bi na stranačku konvenciju mogle otići ne znajući ko će biti kandidat na predsjedničkim izborima u novembru, što se nije dogodilo decenijama.

Predsjednički izbori u Americi biće održani u novembru. Stranačke konvencije održavaju se tokom ljeta. Očekuje se da će na republikanskoj konvenciji biti potvrđen Donald Tramp, koji će tražiti drugi mandat.

Bonus video: