"Impresivni" uragan prešao preko Kariba: Ima poginulih, jedno ostrvo "razoreno", drugo "sravnjeno sa zemljom"

Meteorolozi očekuju da uragan u srijedu udari Jamajku sa vjetrovima opasnim po život. Očekuju se i jake kiše i bujične poplave

6289 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa ostrva Sent Lusija, Foto: Reuters
Detalj sa ostrva Sent Lusija, Foto: Reuters

Uragan Beril prešao je preko Kariba i uputio se ka Jamajci kao - prema navodima meteorologa - "impresivan" uragan najviše, pete kategorije.

Oluja je u ponedjeljak prešla preko dijela Grenade, gdje je poginula jedna osoba i nestalo struje. Druga osoba je, prema izvještajima, poginula na ostrvu Sent Vinsent, iako Rojters nije mogao da potvrdi te navode.

"Uragan je prešao preko ostrva Sent Vinsent i Grenadini i ostavio ga totalno razoreno", rekao je premijer Ralf Gonsalves. "Oko 90 odsto kuća na ostrvu Junion, dijelu Grenadinskog arhipelaga je ozbiljno oštećeno ili uništeno".

On je rekao da je jedna osoba poginula, a da je moguće da ima i još žrtava.

U posljednjem izvještaju, Nacionalni centar za uragane navodi da se Beril kreće ka Jamajci sa vjetrovima brzine i do 270 kilometara na sat.

Meteorolozi očekuju da uragan u srijedu udari Jamajku sa vjetrovima opasnim po život. Očekuju se i jake kiše i bujične poplave.

Iako je moguće da će oslabiti tokom dana u utorak, centar za uragane prognozira da će Beril ostati snažan uragan dok bude prelazio preko Kariba tokom ove nedjelje.

Uragan Beril je udario na ostrvo Kariaku u Grenadinskom arhipelagu, a zvaničnici su rekli da je ostrvo "sravnjeno sa zemljom" u roku od pola sata. Uragan je potom nastavio na obližnje ostrvo Mali Martinik.

Ostrva Sent Lusija, Sent Vinsent i Grenadini su pretrpjela ozbiljnu štetu od uragana, nestalo je struje i oboreni su dalekovodi.

Beril je prerastao u snažan uragan od tropske oluje za manje od dva dana, što se do sada desilo samo šest puta u istoriji praćenja atlantskih uragana.

On je ujedno i najraniji uragan četvrte kategorije zabilježen u ovom regionu. Beril je drugi uragan u ovoj sezoni, prvi je bio Alberto koji je usmrtio četvoro ljudi.

Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) je upozorila da će ova sezona uragana biti iznad prosjeka.

Bonus video: