SAD ne očekuju promjenu politike od Irana pod novim predsjednikom

Portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon, upitan da li su SAD spremne da nastave nuklearne pregovore sa Iranom, rekao je odlučno: "Ne"

2304 pregleda 1 komentar(a)
Masud Pezeškijan, Foto: Reuters
Masud Pezeškijan, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države saopštile su u ponedjeljak da ne očekuju promjenu politike Irana pošto su birači u toj zemlji izabrali reformskog kandidata Masuda Pezeškijana.

"Ne očekujemo da će ovi izbori dovesti do fundamentalne promjene u iranskom pravcu ili njegovoj politici", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao da se očekuje da će vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei imati glavnu riječ u Iranu, protivniku SAD od Islamske revolucije 1979. godine.

"Očigledno, ako bi novi predsjednik imao ovlašćenja da preduzme korake za suzbijanje iranskog nuklearnog programa, za zaustavljanje finansiranja terorizma, za zaustavljanje destabilizujućih aktivnosti u regionu, to bi bili koraci koje bismo pozdravili", rekao je Miler. "Ali, suvišno je reći da nemamo nikakva očekivanja da će to vjerovatno uslijediti", dodao je on.

Upitan da li su SAD makar spremne da ponovo otvore diplomatski dijalog s Iranom poslije izbora Pezeškijana, Miler je rekao: "Uvjek smo govorili da je diplomatija najefikasniji način da se postigne efikasno, održivo rješenje u pogledu iranskog nuklearnog programa".

S druge strane, portparol Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džon, upitan da li su SAD spremne da nastave nuklearne pregovore sa Iranom, rekao je odlučno: "Ne".

"Vidjećemo šta on želi da uradi, ali ne očekujemo nikakve promjene u ponašanju Irana", rekao je Kirbi.

Predsjednik Džo Bajden preuzeo je dužnost 2021. godine u nadi da će se vratiti nuklearnom sporazumu sa Iranom iz 2015. o kojem je pregovarao bivši predsjednik Barak Obama i koji je poništio njegov nasljednik Donald Tramp koji je Iranu uveo opsežne sankcije.

Pregovori, koji su se vodili preko Evropske unije, djelimično su prekinuti zbog spora oko toga u kojoj mjeri će SAD ukinuti sankcije Iranu.

Odnosi su se dodatno pogoršali od napada Hamasa, kojeg SAD i EU smatraju terorističkom organizacijom, a koji ima podršku Irana, na Izrael 7. oktobra.

Bonus video: