Novizabrani predsjednik Irana kaže da je spreman za konstruktivan dijalog sa Evropom

On je pozvao na "konstruktivne odnose" sa zapadnim zemljama kako bi se Iran "izvukao iz izolacije" i zalaže se za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i globalnih sila

6762 pregleda 0 komentar(a)
Masud Pezeškijan, Foto: REUTERS
Masud Pezeškijan, Foto: REUTERS

Novoizabrani iranski predsjednik Masud Pezeškijan izjavio je da se nada poboljšanju odnosa sa evropskim državama, iako ih je optužio da ne ispunjavaju obavezu da ublaže posljedice američkih sankcija.

Pezeškijan je 6. jula u drugom krugu izbora pobjedio ultrakonzervativnog kandidata Saida Džalilija.

On je pozvao na "konstruktivne odnose" sa zapadnim zemljama kako bi se Iran "izvukao iz izolacije" i zalaže se za oživljavanje nuklearnog sporazuma iz 2015. između Irana i globalnih sila.

Vašington se jednostrano povukao iz sporazuma 2018. godine, ponovo uveo sankcije i naveo Iran da postepeno smanji ispunjavanje obaveza iz tog sporazuma koji je imao za cilj smanjenje nuklearnih aktivnosti za koje Teheran tvrdi da ima mirnodopske svrhe.

Pezeškijan je u članku za list Teheran Times na engleskom jeziku naveo da su se poslije povlačenja SAD iz sporazuma iz 2015. godine, evropske zemlje obavezale da će pokušati da ga spasu i ublaže posljedice američkih sankcija.

"Evropske zemlje su odustale od svih tih obaveza", napisao je Pezeškijan.

"Uprkos tim pogrešnim koracima, nadam se uključivanju u konstruktivan dijalog sa evropskim zemljama kako bismo naše odnose postavili na pravi put, zasnovane na principima međusobnog poštovanja i ravnopravnim osnovama", dodao je on.

Portparolka Evropske unije Nabila Masrali ranije je čestitala Pezeškijanu na njegovom izboru, dodajući da je Brisel "spreman da se angažuje sa novom vladom u skladu sa politikom kritičkog angažovanja EU".

Pezeškijan je kardiohirurg čije je jedino prethodno iskustvo u vladi bilo kao ministar zdravlja prije oko dvije decenije.

Smrt ultrakonzervativnog predsjednika Ebrahima Raisija u padu helikoptera dovela je do raspisivanja izbora, koji su bili predviđeni tek 2025. godine.

Pezeškijan se u Iranu smatra "reformistom" i bio je jedini kandidat iz tog tabora kojem je dozvoljeno da se kandiduje na izborima, za koje je sve kandidate odobrio Savjet staratelja Irana.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima posljednju riječ o svim važnim političkim pitanjima u zemlji.

Bonus video: