Rusija koristi atentat na Trampa da napadne američke liberalne vrijednosti

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su američki predsjednik Džozef Bajden i Demokratska stranka doveli Trampov život u "očiglednu" opasnost i isprovocirali pokušaj njegovog ubistva u neuspješnom nastojanju da ga uklone iz predsjedničke trke, "koristeći prvo pravne alate, sudove, tužioce, pokušaje političke diskreditacije i kompromitovanja kandidata"

14647 pregleda 12 komentar(a)
Kremlj, Foto: Shutterstock
Kremlj, Foto: Shutterstock

Rusija je iskoristila atentat na bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa da napadne američke liberalne vrijednosti, nazivajući ono što se dogodilo "samoubistvom demokratije" i predviđajući građanski rat i raspad Sjedinjenih Država.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da su američki predsjednik Džozef Bajden i Demokratska stranka doveli Trampov život u "očiglednu" opasnost i isprovocirali pokušaj njegovog ubistva u neuspješnom nastojanju da ga uklone iz predsjedničke trke, "koristeći prvo pravne alate, sudove, tužioce, pokušaje političke diskreditacije i kompromitovanja kandidata".

FBI je saopštio da je Tomas Metju Kruks (20), stanovnik Betel Parka u Pensilvaniji, osumnjičen za pokušaj ubistva Trampa. Bajden je u nedjelju rekao da je pucnjava bila "suprotna svemu za šta se zalažemo kao nacija, svemu. Nismo to ko smo mi kao nacija. Nije američki. I ne možemo dozvoliti da se to dogodi".

Suprotno tvrdnjama Kremlja, koncept podjele vlasti nije samo paragraf u američkom Ustavu, već funkcionalni sistem, a predsjednik Bajden nema kontrolu nad pravosuđem ili zakonodavnom granom vlasti.

Niz visokorangiranih ruskih zakonodavaca, diplomata i novinara iznio je narativ da je atentat na Trampov život "potvrdio" da je "američki tip demokratije" pogrešan i da je "duboko nagrižen".

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je atentat na Trampov život bio povezan sa američkom demokratijom, koju su "liberali doveli do samoubistva". "Raspad Sjedinjenih Država više ne liči na tako nemoguće proročanstvo", rekla je Zaharova.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti objavila je analizu svog glavnog propagandiste Pjotra Akopova.

Akopov je priču vrtio oko Trampovog predizbornog obećanja iz 2016. da će "isušiti vašingtonsku močvaru".

Demokratska stranka nije planirala da ubije Trampa, već je napad rezultat atmosfere mržnje koju neguju posljednjih osam godina, napisao je Akopov.

Zatim je spekulisao da nije iznenađen time što je Tajna služba "vidjela strijelca tek nakon što je ispalio osam hitaca", jer je sa Trampovom rastućom popularnošću "ubistvo postalo scenario bez alternative za duboku državnu močvaru Vašingtona".

Akopov je pet puta ponovio teoriju zavjere da je "ubistvo Trampa", kako kaže, "jedina opcija" tokom svog izlaganja od 600 riječi.

Dok je "analiza" Akopova tek hibrid propagande, dezinformacija i teorija zavjere, to predstavlja suštinu poruka koje Kremlj šalje domaćoj javnosti. Hiljade lokalnih novinskih agencija i veb-sajtova prenose publikacije agencije RIA Novosti širom Rusije i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u Centralnoj Aziji i Istočnoj Evropi.

Za stranu publiku, Rusija koristi platforme društvenih medija kao što je Iks, kao i mrežu od više od 270 naloga ruskih ambasada i konzulata širom svijeta, što sve podstiče narative Kremlja na mnogo različitih jezika.

Na fotografiju Trampovog okrvavljenog lica, diplomatska misija je dodala komentar u kojem optužuje "demokrate" da nisu u stanju da tolerišu, ali da su sposobne da počine "bilo koji zločin... zarad svog 'krajnjeg cilja'".

Korisnici Iksa podsjetili su ambasadu u Južnoj Africi na smrt Alekseja Navaljnog, najžešćeg protivnika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u zatvoru ranije ove godine.

Udovica Navaljnog, Julija Navaljnaja, i brojne međunarodne institucije i vlade optužile su Putina da je naručio ubistvo Navaljnog. Njemačka i Organizacija Ujedinjenih nacija za zabranu hemijskog oružja saopštile su da je ruski FSB trovao Navaljnog vojnim nervnim agensom novičok 2020.

Zaštitnici ljudskih prava navode da je tokom dvije decenije Putinove vladavine Rusija doživjela sistematsko ugnjetavanje političkih i građanskih sloboda i eroziju ljudskih prava i slobode štampe.

Bonus video: