Tramp "pokvario" pokušaj republikanaca da mu promijene imidž

"Poslije nekoliko minuta govora, bilo je jasno da je Donald Tramp isti Donald Tramp koji je oduvijek i bio"

7239 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tokom četiri večeri konvencije u Milvokiju na kojoj je nominovan Donald Tramp, velika grupa republikanskih govornika pokušala je da jednom od najkontroverznijih i polarizujućih političara u novijoj istoriji promijeni imidž, opisujući ga kao nježnog i brižnog porodičnog čovjeka koga je promijenio bliski susret sa smrću.

Na početku govora kojim je prihvatio predsjedničku nominaciju svoje stranke, izgledalo je da je Tramp pristao na pažljivo režirani pokušaj da se prikaže kao skromnija ličnost, kao ujedinitelj koji bi bio prihvatljiviji još neopredijeljenim glasačima koji će biti ključni za pobjedu na izborima 5. novembra.

Prvih nekoliko minuta govora Tramp je to i pokušao. Rekao je da želi da bude predsjednik svih Amerikanaca, uključujući demokrate, i da želi da zaliječi rane podijeljene zemlje. Detaljno je pričao o svojim osjećanjima za vrijeme atentata i potresno govorio o pristalici, vatrogascu koga je ubio atentator.

Ali onda se Tramp vratio u formu.

"Poslije nekoliko minuta govora, bilo je jasno da je Donald Tramp isti Donald Tramp koji je oduvijek i bio", kaže Dženifer Loles, predsjednica katedre za politiku na Univerzitu Virdžinije.

"Veoma je neobično za kampanju da objavi djelove iz govora i objavi glavne tačke govora koje se onda ne obistine. A ideja da će Tramp biti ta neka promijenjena ličnost, da će poslati poruku jedinstva, ideja da će ovaj govor biti drugačiji od svih koje smo do sada čuli, o tome su svi pričali juče, cijeli dan. Međutim - to se nije ostvarilo."

Tramp je ranije tokom nedjelje izjavio za konzervativni Vašington Egzaminer da je pocijepao govor koji je prvobitno planirao da održi, i zamijenio novim, u kojem se zalaže za jedinstvo nacije nakon što zamalo nije izgubio život u atentatu.

d
foto: Reuters

Ta nova verzija Trampa je trajala jedva pola sata. Onda je predsjednika Džoa Bajdena nazvao najgorim predsjednikom u američkoj istoriji, a bivšu predsedavajuću Predstavničkog doma "ludom Nensi Pelosi". Takođe je optužio demokrate da vode lov na vještice protiv njega u pravosuđu i stvaraju "planetu rata".

"Demokratska partija treba da odmah prestane da instrumentalizuje sistem pravosuđa i svoje političke protivnike označava neprijateljima demokratije, posebno pošto to nije tačno", rekao je Tramp. "Zapravo, ja sam taj koji spasava demokratiju za građane ove zemlje."

"Iako je Donald Tramp izjavio da želi da bude predsjednik cijele Amerike, napao je Nensi Pelosi. Napao je Džoa Bajdena, ilegalne imigrante. Oštro je kritikovao imigrante, transrodne sportiste. Koristio je čak jaču retoriku nego ranije. A kada je improvizovao, svom govoru je zapravo dodao novu uvredljivu retoriku. Tako da ne mislim da je ovo bio uspjeh, bar ne govor. I na neki način, mislim da je konvencija zbog toga završena manje trijumfalno, da je atmosfera pomalo pokvarena. Sve je djelovalo prilično savršeno sa stanovišta prezentacije dok on nije izašao na binu, a onda je sve odstupilo od toga", navodi Dženifer Loles.

Tramp koji je poznatiji Amerikancima - bombastični bacač uvreda koji uživa u satanizaciji protivnika - ponovo se pojavio, gazeći poruku jedinstva koju je Republikanski nacionalni komitet tako pažljivo osmislio i realizovao ove nedjelje.

Iznio je mračnu sliku Amerike koja se urušava i propada, gradove pune kriminala i ekonomski osiromašene, što je bio stalni repertoar njegovih govora u kampanji u kojima se predstavlja kao spasilac zemlje.

"Rečeno nam je da će ovo biti drugačiji Tramp, sa mekšom stranom", rekla je poslije govora Meri Ana Mankuzo, republikanska strateškinja i Trampova kritičarka. "Trampov govor nije bio o ujedinjenju nacije. Bio je isti Tramp kao i ranije, nije bilo razlike".

Frenk Lunc, takođe republikanski strateg, kaže da je govor bio tako dug i počeo tako kasno da su mnogi gledaoci vidjeli samo prvih 30 minuta koji su, prema Luncovim riječima, "bili savršeni".

Lunc smatra i da je Tramp ublažio neke od najgrubljih djelova svojih uobičajenih napada. "Bio je to tradicionalni, tipični Tramp bez mnogo grubosti".

“U smislu suštine, govor Donalda Trampa sinoć je bio poklon demokratama. Ali ne mislim da je to trenutno problem demokrata", smatra profesorka Loles.

Predsjednik Bajden je kritikovao nepovezani Trampov govor od 92 minuta, kojim je oborio rekord najdužeg govora na konvenciji u istoriji, i obećao da će se vratiti vođenju predizborne kampanje.

Bajdena je u kampanji zaustavio kovid, ali se suočava i sa neprekidnim pozivima svoje stranke da se povuče kao kandidat, dok je stranka i dalje uzdrmana zbog njegovog veoma slabog nastupa u debati prošlog mjeseca.

Bonus video: