Adidas uklonio Belu Hadid iz reklamne kampanje nakon kritika iz Izraela

Patike SL72, koje Adidas opisuje kao vanvremenski klasik, promovisala je američka manekenka čija porodica ima korijene u Palestini.

4313 pregleda 7 komentar(a)
Bela Hadid, Foto: Screenshot
Bela Hadid, Foto: Screenshot

Adidas je povukao slike manekenke Bele Hadid iz reklama koje promovišu sportske patike, prvi put lansirane povodom Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, prenosi Gardijan.

Njemačka sportska kompanija je rekla da revidira svoju kampanju nakon kritika iz Izraela zbog angažmana Hadid.

Patike SL72, koje Adidas opisuje kao vanvremenski klasik, promovisala je američka manekenka čija porodica ima korijene u Palestini.

Hadid, koja je ranije izazvala bijes izraelske vlade zbog navodnog skandiranja slogana "Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna", optužena je za antisemitizam.

Zvanični izraelski nalog na X-u (bivši Twitter) je izrazio nezadovoljstvo što je Hadid "lice Adidasove kampanje" u objavi koja je istakla da je "jedanaest Izraelaca ubijeno od strane palestinskih terorista tokom Olimpijade u Minhenu".

Hadid je više puta kritikovala izraelsku vladu i podržavala Palestince tokom godina, a 23. oktobra je objavila izjavu na Instagramu žaleći zbog gubitka nevinih života i pozivajući svoje pratioce da pritisnu svoje lidere da zaštite civile u Gazi.

Adidas je u saopštenju istakao da kampanja za SL72 patike "ujedinjuje širok spektar partnera". "Svjesni smo veza sa tragičnim istorijskim događajima – iako su potpuno nenamjerne – i izvinjavamo se zbog bilo kakve uznemirenosti ili stresa koji su prouzrokovani. Kao rezultat toga, revidiramo ostatak kampanje", saopštili su iz kompanije.

Nije navedeno koje će promjene biti učinjene. Druge reklamne slike koje prikazuju Adidasove ambasadore brenda, uključujući francuskog fudbalera Žila Kundea, američkog repera A$AP Nasta i kinesku manekenku Sabrinu Lan, ostaju onlajn.

Članovi palestinske grupe Crni septembar upali su u olimpijsko selo 5. septembra 1972. Jedanaest članova izraelskog tima uzeti su kao taoci i kasnije ubijeni.

Ovo nije prvi put da sportska kompanija prekida veze sa slavnim ambasadorima nakon optužbi za antisemitizam.

Adidas je prekinuo partnerstvo sa reperom Kanje Vestom u oktobru 2022. godine, rekavši da "ne toleriše antisemitizam" nakon što je reper suspendovan sa Instagrama i Twittera zbog uvredljivih objava.

Rekli su da su komentari i postupci Vesta bili "neprihvatljivi, puni mržnje i opasni i krše vrijednosti kompanije o različitosti i inkluziji, međusobnom poštovanju i pravičnosti".

Bonus video: