Direktorka tajne službe prihvata odgovornost za atentat na Trampa ali ne nudi ostavku

Članovi nadzornog odbora izrazili su ogorčenje zbog toga kako je napadač mogao da se tako približi republikanskom predsjedničkom kandidatu koji je trebalo da bude pažljivo čuvan

14318 pregleda 2 komentar(a)
Kimberli Čitl, Foto: Reuters
Kimberli Čitl, Foto: Reuters

Direktorka američke Tajne službe Kimberli Čitl izjavila je danas da je neuspjeli atentat na predsjedničkog kandidata republikanaca Donalda Trampa 13. jula bio najveći operativni neuspjeh agencije u posljednjih nekoliko decenija.

Ona je to rekla na svom prvom pojavljivanju pred Nadzornim odborom Predstavničkog doma američkog Kongresa nakon pokušaja atentata u kojem je jedan gledalac ubijen, Tramp ranjen u uvo, a još dvoje učesnika je povrijeđeno.

Dodala je da preuzima punu odgovornost za sve pogrešne poteze agencije u vezi sa napadom na Trampa na predizornom skupu u Batleru u saveznoj državi Pensilvaniji.

Članovi nadzornog odbora izrazili su ogorčenje zbog toga kako je napadač mogao da se tako približi republikanskom predsjedničkom kandidatu koji je trebalo da bude pažljivo čuvan.

Tajna služba je ranije priznala da je odbila neke zahtjeve Trampovog tima za povećanje bezbjednosti na njegovim kampanjama u godinama prije pokušaja atentata.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da je to "neuspjeh službe", dok je nekoliko kongresmena pozvalo Čitlovu da podnese ostavku, ili da je predsjednik Džozef Bajden otpusti.

Tajna služba je saopštila da Čitl ne namjerava da se povuče. Ona i dalje ima podršku Bajdena, Majorkasa i drugih istaknutih demokrata.

Napad na Trampa bio je najozbiljniji pokušaj ubistva predsjednika ili predsjedničkog kandidata otkada je pucano na Ronalda Regana 1981. godine.

Vlasti pokušavaju da otkriju motive 20-godišnjeg atentatora Tomasa Metjua Kruksa da to učini, ali do sada ništa nije nađeno.

Istražitelji su na njegovom telefonu pronašli fotografije Trampa, Bajdena i drugih visokih vladinih zvaničnika i otkrili da je tražio datume konvencija i Trampovih mitinga.

Bonus video: