Obraćanje Netanjahua u Kongresu u sjenci protesta i bojkota

Izraelski premijer rekao je da će tražiti podršku obje stranke za Izrael. Međutim, dio Demokrata najavio je da će bojkotovati Netanjahuovo obraćanje.

4057 pregleda 1 komentar(a)
Protest na Kapitol Hilu u Vašingtonu uočiobraćanja Netanjahua Kongresu, Foto: REUTERS
Protest na Kapitol Hilu u Vašingtonu uočiobraćanja Netanjahua Kongresu, Foto: REUTERS

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratiće se danas članovima američkog Kongresa, u pokušaju da poveća podršku za izraelski rat protiv Hamasa.

Netanjahu je u posjeti Vašingtonu u trenutku kada je pod velikim pritiskom izraelske javnosti da osigura oslobađanje talaca koje Hamas, organizacija koja je u SAD i EU proglašena terorističkom, još drži u Gazi, ali i u svjetlu političke neizvjesnosti u SAD-u, uoči predsjedničkih izbora u novembru, piše Glas Amerike.

Sjedinjene Države, Egipat i Katar mjesecima pokušavaju da ispregovaraju primirje između Izraela i Hamasa, koje bi obuhvatalo prekid borbi, oslobađanje talaca i značajno povećanje humanitarne pomoći Gazi.

Međutim, sporazuma još nema dok se u Gazi nastavljaju borbe, a prijeti i širi regionalni sukob zbog konflikta na izraelsko-libanskoj granici i napada Huta na brodove u Crvenom moru.

Izraelski premijer rekao je da će tražiti podršku obje stranke za Izrael. Međutim, dio Demokrata najavio je da će bojkotovati Netanjahuovo obraćanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma, republikanac Majk Džonson, koji je pozvao Netanjahua da se obrati Kongresu, takođe je kritikovao potpredsjednicu SAD Kamalu Haris zato što neće prisustvovati obraćanju, ističući da je to "neoprostivo".

Haris će prisustvovati predizbornom mitingu, nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Džo Bajden najavio da će odustati od kandidature za reizbor.

Govoru izraelskog premijera neće prisustvovati ni republikanski senator Džej Di Vens, republikanski kandidat za potpredsjednika.

Demokratski senator Berni Sanders takođe je rekao da neće prisustvovati obraćanju, i kritikovao je Netnjahuovu politiku u Gazi i na Zapadnoj obali.

Demokratski senator Dik Durbin rekao je da podržava Izrael, ali da neće "stajati i aplaudirati aktuelnom premijeru".

Protivnici izraelskog premijera kritikuju njegovu vladu zbog rata u Gazi, navodeći da Izrael nije uradio dovoljno da zaštiti palestinske civile ili da osigura dostavu humanitarne pomoći.

Izrael odbacuje kritike i optužuje ekstremiste iz Hamasa da djeluju u gusto naseljenim područjima i tako ugrožavaju civile.

U srijedu je planirano više protesta protiv Netanjahua, poslije demonstracija u utorak u jednoj od zgrada u kojoj su kancelarije članova Predstavničkog doma, kao i ispred hotela izraelskog premijera.

Protestovalo se i na Nacionalnom molu u Vašingtonu, gdje su porodice nekih talaca tražile od Netanjahua da pristane na sporazum o prekidu vatre.

Rat je počeo kada je Hamas početkom oktobra napao Izrael, ubio 1.200 ljudi i odveo oko 250 talaca.

Izrael je uzvratio kopnenom ofanzivom i vazdušnim napadima u kojima je ubijeno više od 39.000 ljudi, prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi.

Bonus video: