Američki i kanadski avioni presreli ruske i kineske ratne avione u blizini Aljaske

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruski i kineski ratni avioni izvršili "zajedničku patrolu iznad Čukotskog mora, Beringovog mora i sjevernog Tihog okeana" i "razradili pitanja interakcije u svim fazama vazdušnog patroliranja"

4256 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sjedinjene Američke Države i Kanada presrele su borbene avione nakon što su dva ruska i dva kineska ratna aviona praćena u međunarodnom vazdušnom prostoru u blizini Aljaske, saopštila je Sjevernoamerička komanda vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD).

"NORAD je otkrio, pratio i presreo dva ruska ratna aviona TU-95 i dva ratna aviona Narodne republike Kine Ks-6 koji su djelovali u identifikacionoj zoni protivvazdušne odbrane Aljaske (ADIZ) 24. jula. Presretanje su izvršili borbeni avioni NORAD iz Sjedinjenih Država i Kanade", navodi se u saopštenju.

Zona za identifikaciju je dio međunarodnog vazdušnog prostora koji djeluje kao tampon zona gdje se završava nacionalni vazdušni prostor Sjedinjenih Država i Kanade.

Svi avioni koji ulaze u ADIZ zahtijevaju identifikaciju od nacionalne bezbjednosti, pojašnjava NORAD.

"Prisustvo ruskih i kineskih aviona nije smatrano pretnjom, jer su ostali u međunarodnom vazdušnom prostoru i nisu narušili suvereni vazdušni prostor SAD ili Kanade", saopštio je NORAD.

Dodaju da će pratiti aktivnosti konkurenata u blizini Sjeverne Amerike. Rusija je dugo vojno prisutna u sjevernom Pacifiku i presretanje ruskih aviona je relativno često u toj oblasti.

Presretanje se odnosi na vizuelni ili elektronski kontakt aviona komande protivvazdušne odbrane Sjeverne Amerike sa stranim avionima.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su ruski i kineski ratni avioni izvršili "zajedničku patrolu iznad Čukotskog mora, Beringovog mora i sjevernog Tihog okeana" i "razradili pitanja interakcije u svim fazama vazdušnog patroliranja".

Oni su postupili striktno u skladu sa odredbama međunarodnog prava i nije bilo „narušavanja vazdušnog prostora stranih država, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U međuvremenu, kinesko Ministarstvo odbrane saopštilo je da zajednički let nije bio usmjeren na treću stranu.

Portparol Ministarstva Džang Sjaogang rekao je da ta akcija nema nikakve veze sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom i da je "testiranje i poboljšanje nivoa saradnje između dvije vazdušne snage.

Bonus video: