Netanjahu poklonio Trampu kapu sa natpisom "Totalna pobjeda"

Tramp, kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD na izborima u novembru, dočekao je Netanjahua u svojoj kući u Palm Biču, na Floridi, petog dana posjete izraelskog premijera Americi

11673 pregleda 13 komentar(a)
Tramp i Netanjahu, Foto: x.com/netanyahu
Tramp i Netanjahu, Foto: x.com/netanyahu

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu poklonio je danas bivšem predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donaldu Trampu kapu sa natpisom "Totalna pobjeda", što je aluzija na rat protiv palestinske islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze, javljaju izraelski mediji.

Tramp, kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD na izborima u novembru, dočekao je Netanjahua u svojoj kući u Palm Biču, na Floridi, petog dana posjete izraelskog premijera Americi.

Netanjahu je na platformi Iks postavio fotografiju na kojoj se vidi kako predaje kapu Trampu uz potpis Šabat šalom, povodom početka jevrejskog dana odmora ukrašenu emotikonima američke i izraelske zastave.

Premijer Izraela često koristi riječi "totalna pobjeda" otkako je obećao da će Izrael uništiti Hamas poslije napada na južnu izraelsku teritoriju 7. oktobra prošle godine, poslije kojeg je počeo rat u Gazi.

Tramp je poslije sastanka sa Netanjahuom rekao da je on s njim "uvijek imao vrlo dobar odnos".

Jedan izraelski zvaničnik rekao je novinarima jutros da je Netanjahu telefonirao Trampu 4. jula da mu čestita Dan nezavisnosti SAD.

To je bio, kako se vjeruje, prvi razgovor njih dvojice otkako je Trampov predsjednički mandat okončan u januaru 2021. Netanjahu je bio među prvim svjetskim liderima koji je čestitao pobjedu Trampovom nasljedniku Džozefu Bajdenu.

Iako se godinama Tramp i Netanjahu nisu čuli, izraelski zvaničnik je kazao da je odnos između njih dobar.

Netanjahu se sastao sa Trampom poslije obraćanja zajedničkoj sjednici oba doma Kongresa SAD u srijedu i odvojenih sastanka s američkim predsjednikom Bajdenom i potpredsjednicom Kamalom Haris.

Osvrćući se na njenu izjavu o ratu u Gazi Tramp je ocijenio da je bez poštovanja prema Izraelu.

"Ja zapravo ne znam osobu koja je Jevrejin koja može za da glasa za nju. Ali to je na njima", rekao je Tramp na sastanku saa Netanjahuom, prenijeli su izraelski mediji.

Haris, vjerovatna kandidatkinja Demokratske stranke za predsjednicu, SAD je juče rekla da neće ćutati o patnji u Gazi poslije sastanka sa Netanjahuom u Bijeloj kući.

Njena izjava je izazvala izraelske kritike da bi mogla da komplikuje postizanje sporazuma o prekidu vatre u Gazi i oslobađanju talaca.

"Ako pobijedimo biće vrlo jednostavno. Sve će uspjeti i to vrlo brzo. Ako ne pobijedimo onda ćete završiti sa velikim ratovima na Bliskom istoku i možda trećim svjetskim ratom. Vi ste bliži trećem svjetskom ratu nego i u jednom trenutku od Drugog svjetskog rata. Mi nikada nismo bili tako blizu jer imamo nekompetentne ljude koji rukovode zemljom", rekao je Tramp novinarima.

Netanjahu mu se zahvalio što je radio na promovisanju stabilnosti na Bliskom istoku dok je bio predsjednik.

Grupa antiizraelskih demonstranata okupila se blizu Trampove kuće da protestuje što se sastaje sa Netanjahuom.

Demonstrnati su nosili kefije i mahali palestinskim zastavama noseći transparente na kojim je pisalo "Osuđeni kriminalac" i "Prekid vatre sad".

Bonus video: