SAD okrivile Hezbolah za napad na Golanskoj visoravani: "Bila je to njihova raketa..."

Bijela kuća je navela da Vašington vodi razgovore s izraelskim i libanskim zvaničnicima od subotnjeg napada za koji navodi da je "užasan".

6247 pregleda 0 komentar(a)
Mjesto na Golanskoj visoravni koje je napadnuto, Foto: Reuters
Mjesto na Golanskoj visoravni koje je napadnuto, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) su u nedelju okrivile pokret Hezbolah iz Libana za raketni napad na Golanskoj visoravani pod okupacijom Izraela, u kojem je poginulo 12 djece i tinejdžera na fudbalskom terenu, što je povećalo opasnost od šireg rata na Bliskom istoku.

Izrael je u subotu poslije napada takođe okrivio Hezbolah i poručio da će snažno udariti na taj pokret koji ima podršku Irana, dok je Hezbolah negirao odgovornost.

Napad je izazvao strahove od šireg sukoba u regionu gdje su tenzije pojačane zbog rata u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska je saopštila da je mladiće u subotu pogodila raketa iranske proizvodnje koja je nosila bojevu glavu od 50 kilograma koju je Hezbolah ispalio na fudbalski teren u druzskom arapskom gradu Madždal Šams.

"Ovaj napad je izveo libanski Hezbolah. Bila je to njihova raketa i lansirana je iz oblasti koju oni kontrolišu", saopštila je Bijela kuća u nedjelju.

Bijela kuća je dodala da Vašington vodi razgovore s izraelskim i libanskim zvaničnicima od subotnjeg napada za koji navodi da je "užasan".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedjelju da ne želi da vidi eskalaciju sukoba na sjevernoj granici Izraela i ponovio podršku SAD Izraelu.

"Ističem pravo (Izraela) da brani svoje građane i našu odlučnost da osiguramo da oni to mogu da urade", rekao je Blinken tokom konferencije za novinare u Tokiju. "Ali takođe ne želimo da vidimo eskalaciju sukoba. Ne želimo da se širi".

Bijela kuća je saopštila da Vašington radi na diplomatskom rješenju za okončanje napada uz izraelsko-libansku granicu.

Blinken je rekao da je tužan zbog gubitka života i dodao da bi postizanje sporazuma o prekidu vatre u ratu u Pojasu Gazi moglo pomoći u smirivanju situacije na granici Izraela s Libanom.

"Tako je važno da pomognemo u smirivanju tog sukoba, ne samo da spriječimo njegovu eskalaciju, spriječimo njegovo širenje, već da ga smirimo jer imate toliko ljudi u obje zemlje, i u Izraelu i u Libanu, koji su raseljeni iz svojih domove", rekao je Blinken.

SAD , Katar i Egipat nastojali su da posreduju u sporu. Ali Izrael i palestinski Hamas koji kontroliše Pojas Gaze, tek treba da sklope trajni prekid vatre. SAD i EU smatraju Hamas terorističkom organizacijom.

Libanski šiitski pokret Hezbolah evakuisao je svoje položaje u zemlji, poslije izraelske prijetnje da će ga "napasti sa silom", u znak odmazde za raketni napad na anektiranu Golansku visoravan, saopštio je danas Frans presu izvor blizak Hezbolahu.

Bonus video: