Revolucionarna garda: Moćna grupa sa širokim regionalnim dometom

Dominantna vojna sila Irana će vjerovatno igrati centralnu ulogu ako ta zemlja odgovori na ubistvo vođe Hamasa

16533 pregleda 1 komentar(a)
Glavnokomandujući Garde, general-major Hosein Salami, Foto: Rojters
Glavnokomandujući Garde, general-major Hosein Salami, Foto: Rojters

Iran nema za cilj da izazove eskalaciju tenzija u regionu, ali smatra da mora da kazni Izrael da bi spriječio dalju nestabilnost, rekao je juče portparol ministarstva spoljnih poslova, nakon ubistva vođe Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu prošle sedmice.

“Iran nastoji da uspostavi stabilnost u regionu, ali će do toga doći samo kažnjavanjem agresora i stvaranjem odvraćanja od avanturizma cionističkog režima (Izraela), rekao je Naser Kanani, i dodao da je akcija Teherana neizbježna.

Elitna Revolucionarna garda Irana će vjerovatno igrati centralnu ulogu ako ta zemlja odgovori na ubistvo vođe svog bliskog saveznika, piše Rojters.

Korpus islamske revolucionarne garde (IRGC), dominantna vojna sila Irana, ima sopstvenu vojsku, mornaricu, vazduhoplovne snage i obavještajno krilo. Osnovana je ubrzo nakon Islamske revolucije 1979. godine da bi štitila šiitski muslimanski klerikalni vladajući sistem i pružila protivtežu redovnim oružanim snagama.

IRGC odgovara vrhovnom vođi ajatolahu Ali Hamneiju. Procjenjuje se da IRGC ima vojsku od oko 125.000 pripadnika, uključujući kopnene trupe, mornaricu i vazduhoplovstvo.Takođe komanduje vjerskom milicijom Basidž, dobrovoljačkim paravojnim snagama lojalnim klerikalnom establišmentu koje se često koriste za gušenje antivladinih protesta.

Basidž je izvodio napade “ljudskim talasom” na iračke trupe tokom rata 1980-ih. U mirnodopsko vrijeme, oni nameću islamske društvene kodekse šiitskog Irana. Analitičari kažu da Basidž možda ima milione dobrovoljaca, sa više od milion aktivnih članova.

Vježba plovila mornarice IRGC-a
Vježba plovila mornarice IRGC-afoto: Reuters

Kuds snage su inostrano krilo IRGC-a, koje u velikoj mjeri utiče na povezane milicije širom Bliskog istoka, od Libana do Iraka, Jemena i Sirije. Rojters navodi da Kuds snage upravljaju odnosima Irana sa “osovinom otpora” koju čine iranski posrednici na Bliskom istoku - Hezbolah u Libanu, Hamas u Gazi, Huti u Jemenu i naoružane grupe u Iraku.

Vjeruje se da su komandanti iz iranske garde i libanskog Hezbolaha bili na terenu u Jemenu pomažući u usmjeravanju i nadzoru napada Huta na brodove u Crvenom moru nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je izazvao rat u Gazi.

Sjedinjene Države su ubile glavnog komandanta Garde, generala-majora Kasema Sulejmanija, u napadu dronom u Iraku 2020. godine, što je izazvalo strah od velikog sukoba.

IRGC nadgleda iranski balistički raketni program, koji stručnjaci smatraju najvećim na Bliskom istoku

IRGC, koji su SAD označile kao terorističku grupu, godinama pokušava da oblikuje Bliski istok prema interesima Irana. Garda je 1982. osnovala naoružani šiitski politički pokret Hezbolah u Libanu kao instrument za izvoz iranske islamske revolucije i borbu protiv izraelskih snaga koje su te godine napale Liban.

IRGC nadgleda iranski balistički raketni program, koji stručnjaci smatraju najvećim na Bliskom istoku.

SAD, evropske sile i Saudijska Arabija optužile su Iran za napad raketama i dronovima 2019. koji je onesposobio najveće svjetsko postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji, iako je Iran negirao bilo kakvu umiješanost.

Bivši američki predsjednik Donald Tramp ukazao je na iranski raketni program kao na jednu od tačaka koje nisu obrađene u nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa svjetskim silama i naveo to kao razlog za povlačenje iz sporazuma 2018. godine.

Garda posjeduje obimnu opremu i kapacitete za konvencionalnu borbu, što je prikazano njihovim učešćem u sukobima u Siriji i Iraku.

Bivši oficiri Revolucionarne garde zauzimaju ključne pozicije u iranskom establišmentu, od vlade do parlamenta. Većina članova kabineta bivšeg predsjednika Ebrahima Raisija bili su bivši oficiri IRGC-a.

Nakon rata sa Irakom 1980-ih, IRGC se uveliko uključio u obnovu Irana. Od tada je proširio svoje ekonomske interese uključujući široku mrežu preduzeća vrijednih milijarde dolara, od građevinarstva i telekomunikacija do naftnih i gasnih projekata.

Bonus video: