Blizanci ubijeni u Gazi dok je otac išao da prijavi njihovo rođenje

Dječak Aser i djevojčica Ajsel imali su samo četiri dana

7534 pregleda 3 komentar(a)
Djeca u Deir al Balahu (ilustracija), Foto: REUTERS
Djeca u Deir al Balahu (ilustracija), Foto: REUTERS

Novorođeni blizanci ubijeni su u Gazi dok je njihov otac bio u kancelariji lokalne uprave kako bi prijavio njihovo rođenje. Dječak Aser i djevojčica Ajsel imali su samo četiri dana kada je njihov otac Mohamed Abu al-Kumsan otišao po njihove izvode iz registra rođenih, navodi BBC.

Dok je bio odsutan, komšije su ga zvale i rekle da je njihova kuća u Deir al Balahu bombardovana. U izraelskom vazdušnom napadu ubijene su i njegova supruga te baba blizanaca. "Ne znam šta se dogodilo. Rečeno mi je da je granata pogodila kuću", ispričao je otac.

Ministarstvo zdravlja Gaze koje vodi Hamas kaže da je 115 odojčadi rođeno i potom ubijeno tokom rata. Prema novinskoj agenciji AP, porodica je slijedila naredbu o evakuaciji grada Gaze u prvim sedmicama rata između Izraela i Gaze, tražeći sklonište u središnjem dijelu pojasa, prema uputstvima izraelske vojske, prenosi Hina.

Prije par dana pogođena školska zgrada

BBC je zatražio od izraelske vojske komentar o napadu i čeka odgovor. Izrael kaže da pokušava izbjeći ranjavanje civila i za njihovu smrt okrivljuje Hamas, koji djeluje u gusto naseljenim područjima, uključujući korišćenje civilnih zgrada kao skloništa.

Ali, zvaničnici rijetko komentiraju pojedinačne slučajeve izraelskog udara. U posljednjih nekoliko sedmica napadnuto je nekoliko takvih skloništa u Gazi. U subotu je izraelski zračni napad na školsku zgradu koja je pružala utočište raseljenim Palestincima u gradu Gazi ubio više od 70 ljudi, rekao je direktor bolnice za BBC.

Portparol izraelske vojske rekao je da je škola "služila kao aktivni vojni objekat Hamasa i Islamskog džihada", što je Hamas negirao. Izrael je osporio broj mrtvih, a BBC nije mogao nezavisno provjeriti brojke ni s jedne strane.

Bonus video: