Žene u Iranu bez ‘hidžaba’ pred drugu godišnjicu smrti Mahse Amini

Mahsa Amini je umrla je u bolnici 16. septembra 2022. godine, pošto ju je uhapsila i zlostavljala policija za moral jer maramu preko glave – „hidžab“ navodno nije nosila kako je propisano, pa joj je virila kosa

8376 pregleda 2 komentar(a)
Ali Hamnei, Foto: Reuters
Ali Hamnei, Foto: Reuters

Veliki broj Iranki izlazi na ulice bez hidžaba u znak prkosa uoči sjutrašnje druge godišnjice smrti djevojke Mahse Amini u policijskom pritvoru, gdje je bila jer joj je kosa virila ispod marame.

Poslije smrti Mahse Amini uslijedili su masovni protesti.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama vide se žene kako prolaze sa otkrivenom kosom preko ramena, posebno uveče.

Prkosa ima uprkos tome što istražitelji UN kažu da se šire represivne mjere iranske teokratije, kako bi kaznila nepokorne žene.

Novi reformistički predsjednik Masud Pezeškijan je u predizbornoj kampanji obećao da će spriječiti policiju za moral da uznemirava žene. Ali glavni autoritet u zemlji je ipak vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei koji je govorio da je „otkrivanje (djelova tijela žena) zabranjeno i vjerski i politički“.

Mahsa Amini je umrla je u bolnici 16. septembra 2022. godine, pošto ju je uhapsila i zlostavljala policija za moral jer maramu preko glave – „hidžab“ navodno nije nosila kako je propisano, pa joj je virila kosa. Protesti zbog njene smrti počeli su skandiranjem „Žene-život-sloboda!“, ali su ubrzo prerasli u otvorene pozive na pobunu protiv Hamneija i teokratske državne vlasti.

U višemjesečnoj akciji protiv demonstracija je poginulo više od 500 ljudi, a više od 22.000 je privedeno.

Danas su na ulicama Teherana žene bez „hidžaba“ uobičajena slika.

Video snimci na mrežama, posebno pješačkih tura gradskim ulicama za one u svijetu koji žele da vide život u užurbanim četvrtima Teherana, prikazuju da žene idu bez „hidžaba“.

Neposlušnost, međutim i dalje rizična jer se nekoliko mjeseci pošto su protesti suzbijeni, policija za moral vratila na ulice, a vlada vodi represiju i protiv privatnih kompanija u kojima su žene bez marama preko glave. Pro-reformske novine „Ham Mihan“ su u avgustu izvjestile o neobjavljenom istraživanju pod nadzorom Ministarstva kulture i islamske orijentacije koje je pokazalo da je „hidžab“ jedno od najvažnijih pitanja u Iranu što ranije nije bio slučaj.

Bonus video: