Kamala Haris i Bajden razgovarali sa Trampom, istražitelji pokušavaju da utvrde motiv mogućeg atentata

"Trebalo bi da imamo zdravu debatu i neslaganja, ali ne nasilje", rekla je Kaala Haris

6313 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Predsjednik i potpredsjednica SAD, Džo Bajden i Kamala Haris, u utorak su telefonom razgovarali sa bivšim predsjednikom i republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trampom, saopšteno je iz Bijele kuće.

Haris, predsjednička kandidatkinja demokrata, u kratkom i srdačnom razgovoru je rekla Trampu da je "zahvalna" što je bezbjedan poslije mogućeg atentata u nedjelju, rekao je zvaničnik Bijele kuće.

Haris je u intervjuu sa članovima Nacionalnog udruženja afroameričkih novinara rekla da je Trampu prenijela ono što govori i "javno", a to je da "nema mjesta političkom nasilju".

"Trebalo bi da imamo zdravu debatu i neslaganja, ali ne nasilje", rekla je Haris.

d
foto: REUTERS

Američki istražitelji analiziraju naloge na društvenim mrežama i druge objave osumnjičenog za naizgled posljednji pokušaj ubistva bivšeg predsjednika, pokušavajući da utvrde motiv i to da li je još neko možda bio umiješan.

Zamjenici šerifa na Floridi uhapsili su 58-godišnjeg Rajana Veslija Ruta, zaustavivši ga na glavnom auto-putu kasno u nedjelju, nakon što je pobjegao sa terena za golf bivšeg predsjednika u Vest Palm Biču na Floridi.

Zvaničnici su rekli da podaci prikupljeni sa Rutovog mobilnog telefona pokazuju da je 12 sati ležao čekajući, skrivajući se u žbunju duž ograde između pete i sedme rupe na putanji igre na golf terenu.

Rut je optužen za posjedovanje vatrenog oružja kao osuđeni zločinac i posjedovanje vatrenog oružja sa izbrisanim serijskim brojem.

Zvaničnici su rekli kada su istražitelji FBI-a pokušali da razgovaraju sa Rutom nakon što je uhapšen, ali da se on međutim pozvao na svoje pravo na advokata i da dalje nije govorio.

Umjesto toga, FBI i njihovi partneri fokusirali su se na dobijanje naloga za pretres GoPro kamere i drugih elektronskih uređaja koje je osumnjičeni navodno ostavio na mjestu događaja, kao i za pregledanje njegovog vozila i elektronskih uređaja ostavljenih na prethodnim adresama osumnjičenog.

"Subjekt je bio aktivno prisutan na mreži, a mi prolazimo kroz ono što je objavio i sve pretrage koje je sprovodio na internetu", rekao je glavni specijalni agent FBI Džefri Veltri.

"FBI je poslao više zahtjeva kompanijama za vraćanje (aktivnosti) telefona i naloga na društvenim mrežama subjekta", dodao je Veltri, obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare u ponedjeljak. "Primili smo nekoliko odgovora i čekamo dodatne odgovore".

Osim toga, Veltri je rekao da su terenske kancelarije FBI-ja u Honoluluu, na Havajima, i Šarlotu u Sjevernoj Karolini, poslale agente da intervjuišu članove porodice, prijatelje i bivše saradnike osumnjičenog.

Veltri je rekao da istražitelji pažljivo razmatraju i druge izjave koje je osumnjičeni davao tokom godina, uključujući intervjue koje je dao medijima o pokušajima da regrutuju avganistanske vojnike i druge da se bore u Ukrajini.

Istorija osumnjičenog na internetu ukazuje na to da je u jednom trenutku izgledalo kao da podržava Trampa. Međutim, poslednjih godina čini se da njegovi postovi sugerišu da je bio užasnut Trampom.

d
foto: REUTERS

U samoobjavljenoj knjizi iz 2023. Rut je izgleda želio da podstakne Iran da ubije bivšeg predsjednika.

"Slobodni ste da ubijete Trampa", napisao je on u knjizi "Ukrajinski rat u kom se ne može pobijediti", opisujući bivšeg predsjednika i sadašnjeg republikanskog predsjedničkog kandidata kao "budalu".

Ipak, da li je Rut bio u zaveri sa nekim, još nije jasno.

"Nemamo informaciju da je trenutno delovao sa nekim drugim", rekao je Veltri iz FBI novinarima.

Istražitelji takođe traže odgovore na pitanja o tome kako je osumnjičeni odlučio da se sakrije i sačeka u području prekrivenom žbunjem na prostoru Trampovog terena za golf.

"To je bilo kretanje koje se ne bilježi, što znači da nije bio na zvaničnom rasporedu bivšeg predsjednika", rekao je Ronald Rou, vršilac dužnosti direktora američke Tajne službe, agencije odgovorne za zaštitu Trampa od svih pretnji.

"To nije bilo mjesto koje je bilo na njegovom rasporedu. To nije bio dio njegovog rasporeda", rekao je. "Dakle, nije bilo objavljivanja jer on uopšte nije trebalo da ode tamo".

Rou je, međutim, uzeo u odbranu agente Tajne službe koji čuvaju bivšeg predsjednika, rekavši da postavljeni elementi "funkcionišu" uprkos tome što je potencijalni napadač stigao na 365 do 455 metara od Trampa sa napunjenom puškom u stilu AK.

Osumnjičeni "nije bio u vidokrugu bivšeg predsjednika", rekao je Rou. "Nije pucao niti ispalio ikakav hitac".

"Hiperbudnost agenata i brza akcija do detalja bili su po udžbeniku i pohvaljujem njih i naše partnere za primerni odgovor", dodao je on.

Tramp je pohvalio rad agenata Tajne službe dok je govorio u ponedjeljak tokom događaja na platformi društvenih mreža Iks, ali je takođe dodao da je potrebno više ljudi a to.

Američki predsjednik Džo Bajden dao je sličnu poruku novinarima u ponedjeljak u Bijeloj kući.

"Tajnoj službi je potrebna dodatna pomoć", rekao je Bajden.

"Mislim da Kongres treba da odgovori na njihove potrebe", rekao je Bajden. "Mislim da će nam možda trebati više osoblja".

Rou, vršilac dužnosti direktora Tajne službe, pozdravio je podršku.

"Decenijama smo radili više sa manje", rekao je Rou, dodajući da je osoblje Tajne službe preopterećeno.

"Imamo hitne potrebe. Imamo i buduće potrebe", rekao je on. "Dakle, vodimo ove razgovore i uvjeren sam da ćemo dobiti ono što nam je potrebno".

Ali u komentarima za Foks njuz digital u ponedjeljak, čini se da je Tramp dio krivice svalio na predsjednika Bajdena i demokratsku predsjedničku kandidatkinu, potpredsjednicu Kamalu Haris.

"Njihova retorika izaziva da se puca na mene, kada sam ja taj koji će spasiti zemlju, a oni su ti koji uništavaju zemlju - i iznutra i spolja", rekao je Tramp.

Optuženi naoružani napadač je "vjerovao u retoriku Bajdena i Haris i postupio je prema njoj", dodao je Tramp.

Tokom govora na konferenciji istorijskih Crnačkih koledža i univerziteta (HBCU) u Filadelfiji kasno u ponedjeljak, Bajden je osudio očigledan pokušaj ubistva njegovog prethodnika nazvavši takav potez neameričkim.

"U Americi naše nesuglasice rešavamo mirnim putem u glasačkoj kutiji, ne puškom", rekao je Bajden.

"Amerika je previše puta pretrpela tragediju zbog metka ubice", dodao je on. "To ništa ne rješava i samo razara zemlju".

Očigledni pokušaj ubistva Trampa je drugi u isto toliko mjeseci.

Dvadesetogodišnji napadač se 13. jula popeo na krov zgrade nasuprot mjestu održavanja Trampovog mitinga u zapadnoj Pensilvaniji i pucao više puta, ubivši gledaoca, ranivši bivšeg predsjednika i teško ranivši još dvoje.

Napadača je zatim smrtno pogodio snajperista Tajne službe.

Lideri kongresne dvostranačke radne grupe koja istražuje pokušaj ubistva na Trampa 13. jula rekli su da su zatražili brifing od Tajne službe o incidentu u nedjelju.

"Zahvalni smo što bivši predsjednik nije povrijeđen, ali ostajemo duboko zabrinuti zbog političkog nasilja i osuđujemo ga u svim njegovim oblicima", rekli su u saopštenju kongresmeni Majk Keli, republikanac iz Pensilvanije, i Džejson Krou, demokrata iz Kolorada.

Bonus video: