Ruska propagandna grupa iza lažne priče o saobraćajnoj nezgodi Kamale Haris, kažu iz Microsofta

Lažna tvrdnja – da je kandidatkinja Demokratske stranke ostavila 13-ogodišnju djevojčicu paralizovanu nakon saobraćajne nezgode poslije koje je pobjegla – kružila je društvenim mrežama, uključujući X (ranije poznat kao Twitter), uz hešteg #HitAndRunKamala

3224 pregleda 3 komentar(a)
Kamala Haris, Foto: Reuters
Kamala Haris, Foto: Reuters

Lažna tvrdnja koja kruži društvenim mrežama, da je Kamala Haris udarila pješaka i pobjegla sa mjesta saobraćajne nezgode u San Francisku 2011. godine, rezultat je prikrivene ruske dezinformacione operacije, prema novom istraživanju Microsofta.

Istraživači su otkrili da je grupa napravila video, platila glumici da se pojavi kao navodna žrtva i proširila tvrdnju putem lažne web stranice za nepostojeću novinsku kuću iz San Franciska, pod nazivom KBSF-TV. Ruska grupa odgovorna za ovo, koju Microsoft naziva Storm-1516, opisuje se kao trol-farma povezana sa Kremljom, prenosi Gardijan.

Microsoft je saopštio da je ovo otkriće znak da Rusija pojačava svoje napore da utiče na predsjedničke izbor u SAD-u 5. novembra.

"Ruske operacije uticaja u početku su imale poteškoća da prilagode svoje aktivnosti nakon što je predsjednik Bajden napustio trku za predsjedničke izbore u SAD 2024. godine", navodi se u blogu objavljenom u utorak od strane Microsofta.

"Međutim, krajem avgusta, elementi produktivne ruske grupe Storm-1516 počeli su da proizvode sadržaj koji upliće potpredsjednicu Harris i guvernera Volca u nevjerovatne lažne teorije zavjere", navodi Microsoft.

Storm-1516 je poznat po pravljenju obmanjujućih video snimaka sa glumcima ili naratorima koji imitiraju zviždače ili novinare, koji šire lažne, skandalozne informacije, tvrde stručnjaci.

Web stranica za KBSF-TV kreirana je neposredno prije objavljivanja prvog članka o navodnom saobraćajnom incidentu. Lažna tvrdnja – da je kandidatkinja Demokratske stranke ostavila 13-ogodišnju djevojčicu paralizovanu nakon saobraćajne nezgode poslije koje je pobjegla – kružila je društvenim mrežama, uključujući X (ranije poznat kao Twitter), uz hešteg #HitAndRunKamala.

Procjenjuje se da je video pregledan više od 2,7 miliona puta.

"Mnogi entiteti unutar proruskog ekosistema širili su video i njegove tvrdnje", navodi Microsoftov Centar za analizu prijetnji.

Ranije ovog mjeseca, Ministarstvo pravde SAD podiglo je optužnice za pranje novca protiv dva zaposlena u ruskoj državnoj medijskoj mreži RT, zbog, kako zvaničnici kažu, šeme angažovanja američke kompanije za proizvodnju onlajn sadržaja sa ciljem uticanja na izbore.

Američki zvaničnici tvrde da je cilj Rusije produbljivanje političkih podjela u SAD-u i slabljenje javne podrške američkoj vojnoj pomoći Ukrajini. Haris je izjavila da će, ako bude izabrana, nastaviti da podržava Ukrajinu u njenoj odbrani od ruske invazije.

Bonus video: