Republikanci pokušavaju novi pristup abortusu u trci za Kongres

Republikanci pokušavaju da se distanciraju od nekih agresivnijih ideja protiv abortusa koje dolaze iz njihove stranke i njenih saveznika. Umjesto toga kandidati rade na tome da iznesu svoje stavove odvojeno od partijskih glavnih tokova

3368 pregleda 0 komentar(a)
Kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD Donald Tramp, Foto: Reuters
Kandidat Republikanske partije za predsjednika SAD Donald Tramp, Foto: Reuters

U najtješnjim trkama za kontrolu nad Kongresom SAD, mnogi republikanski kandidati govore o pravima žena na pristup abortusu i reproduktivnu njegu, što je namjerna promjena zbog negativnih posljedica koje je izazvala zabrana abortusa 2022. godine.

Kako su izbori za manje od 50 dana, republikanski kandidati za Kongres testiraju kako da govore o pristupu žena reproduktivnoj njezi u vrijeme kad su mlade žene birači liberalnije nego ikad.

Republikanci pokušavaju da se distanciraju od nekih agresivnijih ideja protiv abortusa koje dolaze iz njihove stranke i njenih saveznika. Umjesto toga kandidati rade na tome da iznesu svoje stavove odvojeno od partijskih glavnih tokova.

Donald Tramp, republikanski kandidat za predsjednika koji je svojevremeno pozdravio odluku Vrhovnog suda da zabrani abortus, je insistirao da je najbolje prepustiti državama da odluče da li će dozvoliti abortuse. Takođe se distancirao od cilja krajnje desnice o totalnoj nacionalnoj zabrani abortusa.

U Njujorku, republikanac Mark Lavler je u jednom oglasu rekao "ne može biti mjesta za ekstremizam u zdravstvenoj zaštiti žena", a u Kaliforniji predstavnik Mišel Stil objašnjava svoj put do roditeljstva vantjelesnom oplodnjom. "Ja su uvek podržavali pristup žena vantjelesnoj oplodnji i boriće se da ga brane".

A u Arizoni, predstavnik Huan Ciskomani je pred kamerama rekao "Želim da čujete direktno od mene: Ja vjerujem ženama. Cijenim novi život. I odbacujem ekstreme u vezi sa abortusom."

To predstavlja novi pristup jer Republikanska partija radi na sprječavanju gubitaka ovog novembra zbog kojih bi mogli da izgube većinsku kontrolu u Kongresu. Pogotovo što se u posljednje vrijeme pojavljuju priče o životima žena koje su bile ugrožene ograničenjima abortusa.

Nova strategija je promovisana od strane predizbornog štaba republikanaca u Kongresu, što je priznanje njihovog neuspjeha da shvati političku moć reproduktivne njege žena kao pitanje koje bi mobilisalo glasače.

Demokrate takođe kapitalizuju sposobnost potpredsjednice Kamale Haris, sada kandidatkinje demokrata za predsjednika da mobiliše žene i obećavaju da će ponovo uspostaviti reproduktivnu njegu.

Kampanje za kontrolu nad Predstavničkim domom SAD su tjesne kao i uvijek, a očekuje se da će nekoliko mjesta odrediti koja stranka ima većinu u Domu i da li će se Kongres uskladiti sa Bijelom kućom ili će biti u opoziciji u odnosu na novu administraciju.

Bonus video: