Preobraženi marksista proglašen pobjednikom izbora u Šri Lanki

"Ova pobjeda je pobjeda svih... zajedno smo spremni da ponovo ispišemo istoriju Šri Lanke", rekao je Disanajaka

2377 pregleda 0 komentar(a)
Anura Kumara Disanajaka, Foto: Reuters
Anura Kumara Disanajaka, Foto: Reuters

Vođa ljevičarske koalicije Anura Kumara Disanajaka proglašen je sinoć pobjednikom predsjedničkih izbora u Šri Lanki, dvije godine poslije teške finansijske krize zbog koje je zemlji nametnuta brutalna i nepopularna politika štednje.

Poslije potpunog prebrojavanja glasova, marsksista preobražen ka tržišnoj privredi koji je odustao od oružane borbe pobijedio je sa 42,3 odsto glasova, javila je izborna komisija na svom internet sajtu.

On je bio ispred vođe parlamentarne opozicije Sadžita Premadasa (57), desni centar, koji je osvojio 32,7 odsto glasova, i odlazećeg predsjednika Ranila Vikremesingea (72), sa 17,2 odsto glasova.

"Ova pobjeda je pobjeda svih... zajedno smo spremni da ponovo ispišemo istoriju Šri Lanke", rekao je Disanajaka na društvenoj mreži Iks, čim je proglašena njegova pobjeda. "San koji smo imali vjekovima konačno se ostvario", napisao je on.

On će biti zvanično inaugurisan u ponedjeljak ujutro, javila je izborna komisija.

Odlazeći predsjednik Ranil Vikremesinge sinoć je priznao poraz.

"Sa mnogo ljubavi i poštovanja za ovu naciju koji volim, predajem njenu budućnost u ruke novog predsjednika", izjavio je on.

Predsjednikovo okruženje priznalo je poraz još u nedjelju ujutro, čim su bili objavljeni prvi djelimični rezultati.

Čak i prije nego što je objavljena njegova pobjeda, Disanajaka je juče izjavio da neće "pocijepati" plan pomoći od 2,9 milijardi dolara potpisan 2023. godine sa MMF-om poslije dugih pregovora.

"Nećemo poništiti plan MMF-a, naša želja je da sarađujemo sa MMF-om i uvedemo neke izmjene", rekao je Bimal Ratnajake, član političkog biroa Fronta za oslobađanje naroda (JVP) Disanajakove stranke marksističke inspiracije.

Šri Lanka je 2022. godine prošla kroz najgoru ekonomsku krizu u svojoj istoriji. Ta kriza je ubrzala pad predsjednika Gotabaje Radžapaske koga su demonstranti, ljuti zbog inflacije i nestašica izbacili iz njegove palate.

Vikremesinge je došao na vlast poslije tih nemira, i od tada sprovodio politiku stroge štednje, povećavanja poreza i drastičnih smanjenja javne potrošnje.

Dvije godine kasnije red se vratio na ulice i privreda je počela da se oporavlja, iako je i dalje u teškom stanju, upozorio je MMF.

Međutim, početak oporavka Šri Lanke sprovodi se po cijenu pogoršanja siromaštva, koje sada pogađa više od četvrtinu od njenih 22 miliona stanovnika, prema Svjetskoj banci. Ranil Vikermesinge je rekao da će istorija procijeniti njegove napore, ali da je uvjeren da je učinio najboje što može da stabilizuje zemlju u jednom od njenih najtežih trenutaka.

Bonus video: