Anketa Rojters/Ipsos: Haris u prednosti nad Trampom

Američki predsjednički izbori se održavaju 5. novembra

5007 pregleda 0 komentar(a)
Haris i Tramp, Foto: Reuters
Haris i Tramp, Foto: Reuters

Američka potpredsjednica i demokratska kandidatkinja na predsjedničkim izborima Kamala Haris vodi nad republikanskim kandidatom i bivšim američkim predsjednikom Donaldom Trampom pokazala je anketa Rojters/Ipsos.

Podaci pokazuju da Haris vodi sa 47 posto šanse za pobjedu na predsjedničkim izborima nad Trampom koji ima 40 posto šanse.

Američki predsjednički izbori se održavaju 5. novembra.

Na pitanje koji kandidat ima bolji pristup po pitanju "ekonomije, nezaposlenosti i radnih mjesta", oko 43 posto birača u anketi izabralo je Trampa, a 41 posto Haris. Trumpova prednost od dva boda kada su u pitanju navedene teme, smanjena je u odnosu na raniju prednost koju je imao. Tramp je imao prednost od 11 bodova kada je Haris tek pokrenula predsjedničku kampanju.

Dok istraživanja poput ankete Rojters/Ipsos daju značajne naznake o stavovima biračkog tijela, rezultati elektora iz saveznih država odlučuju pobjednika.

Podaci najnovije ankete doneseni su na osnovu ispitivanja 1.029 Amerikanaca širom zemlje, uključujući 871 registrovanog glasača. Među njima, njih 785 vjeruje da će izaći na izbore. Među onima koji vjeruju da će na izbore Haris vodi sa 50 posto, dok Tramp ima 44 posto.

Bonus video: