Iran: Napad završen, osim u slučaju daljnje provokacije; Netanjahu: Iran će platiti

Iran je opisao napad u utorak na Izrael kao odbrambeni i isključivo usmjeren na njegove vojne objekte. Iranska državna novinska agencija saopštila je da su tri izraelske vojne baze bile ciljevi napada.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Jovaom Galantom kasno u utorak i rekao da je Vašington "dobro pozicioniran" da brani svoje interese na Bliskom istoku, saopštili su iz Pentagona.

6046 pregleda 3 komentar(a)
Proslava u Iranu nakon napada na izrael, Foto: REUTERS
Proslava u Iranu nakon napada na izrael, Foto: REUTERS

Iran je u srijedu saopštio da je njegov raketni napad na Izrael, najveći vojni napad na tu jevrejsku državu, završen, osim u slučaju daljnje provokacije, dok su Izrael i Sjedinjene Američke Države obećali odmazdu protiv Teherana, dok su se strahovi od šireg rata intenzivirali, piše Rojters.

Uprkos pozivima na primirje od strane Ujedinjenih nacija, Sjedinjenih Država i Evropske unije, borbe između Izraela i Hezbolaha nastavile su se u srijedu.

Izrael je obnovio bombardovanje južnih predgrađa Bejruta, uporišta naoružane grupe Hezbolah koju podržava Iran, sa najmanje dvanaest zračnih napada na, kako je saopštio, ciljeve povezane s tom grupom.

Veliki oblaci dima viđeni su kako se dižu iz dijelova predgrađa. Izrael je izdao nove naredbe o evakuaciji za to područje, koje je uglavnom ispražnjeno nakon višednevnih snažnih udara.

Hezbolah je izjavio da je u srijedu rano ujutro konfrontirao izraelske snage koje su pokušale da se infiltriraju u libanski grad Adajse i prisilio ih da se povuku.

Iran je opisao napad u utorak na Izrael kao odbrambeni i isključivo usmjeren na njegove vojne objekte. Iranska državna novinska agencija saopštila je da su tri izraelske vojne baze bile ciljevi napada.

Teheran je naveo da je napad bio odgovor na izraelska ubistva vođa militantnih grupa i agresiju u Libanu protiv Hezbolaha, kao i u Gazi.

"Naša akcija je završena, osim ako izraelski režim ne odluči izazvati daljnju odmazdu. U tom slučaju, naš odgovor će biti jači i snažniji," izjavio je iranski ministar vanjskih poslova Abbas Araqchi u objavi na platformi X u srijedu rano ujutro.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će uzvratiti.

"Iran je večeras napravio veliku grešku - i platiće za to," rekao je na početku hitnog sastanka političko-sigurnosnog kabineta kasno u utorak, prenosi Rojters.

Vašington je saopštio da će raditi s dugogodišnjim saveznikom Izraelom kako bi osigurao da Iran pretrpi "ozbiljne posljedice" za napad u utorak, za koji je Izrael rekao da je uključivao više od 180 balističkih projektila.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin razgovarao je sa izraelskim ministrom odbrane Jovaom Galantom kasno u utorak i rekao da je Vašington "dobro pozicioniran" da brani svoje interese na Bliskom istoku, saopštili su iz Pentagona.

"Ministar i ja izrazili smo međusobnu zahvalnost za koordiniranu odbranu Izraela od gotovo 200 balističkih projektila lansiranih iz Irana i obavezali smo se da ćemo ostati u bliskom kontaktu," rekao je Ostin u objavi na X-u.

Američki ratni brodovi ispalili su desetak presretača protiv iranskih raketa koje su bile usmjerene prema Izraelu, saopštio je Pentagon. Britanija je rekla da su njene snage igrale ulogu "u pokušajima sprječavanja daljnje eskalacije na Bliskom istoku", bez dodatnih detalja.

Pentagon je rekao da su iranski zračni udari u utorak bili dvostruko jači od napada Irana na Izrael u aprilu.

"Odgovor će biti bolan"

Izrael je aktivirao svoje zračne odbrane protiv iranskog bombardovanja u utorak, a većina projektila je bila presretnuta "od strane Izraela i odbrambene koalicije koju predvode Sjedinjene Države", rekao je izraelski kontraadmiral Daniel Hagari u videu na X-u, dodajući:

"Napad Irana predstavlja ozbiljnu i opasnu eskalaciju."

Iranske snage su u utorak prvi put upotrijebile hipersonične rakete Fattah, a 90% njihovih projektila uspješno je pogodilo ciljeve u Izraelu, saopštila je Revolucionarna garda.

U saopštenju za državne medije, generalštab iranskih oružanih snaga rekao je da će svaki izraelski odgovor biti suočen sa "širokim uništavanjem" izraelske infrastrukture.

Takođe su saopštili da će ciljati regionalne resurse bilo kojeg izraelskog saveznika koji se uključi.

Strahovi da bi Iran i SAD mogli biti uvučeni u regionalni rat porasli su s rastućim izraelskim napadima na Liban u protekle dvije sedmice, uključujući početak kopnene operacije tamo u ponedjeljak, dok sukob u Pojasu Gaze traje već godinu dana.

Američki predsjednik Džo Bajden izrazio je punu podršku SAD-a Izraelu i opisao iranski napad kao "neučinkovit". Potpredsjednica Kamala Harris, kandidatkinja Demokratske stranke na predsjedničkim izborima, podržala je Bajdenov stav i rekla da Sjedinjene Države neće oklijevati da brane svoje interese protiv Irana.

"Mi ćemo djelovati. Iran će uskoro osjetiti posljedice svojih postupaka. Odgovor će biti bolan," rekao je izraelski ambasador u Ujedinjenim narodima Danny Danon novinarima.

Bijela kuća je također obećala "ozbiljne posljedice" za Iran, a glasnogovornik Džejk Sallivan rekao je na brifingu u Vašington da će Sjedinjene Države "raditi s Izraelom kako bi to osigurale."

Sallivan nije precizirao kakve bi te posljedice mogle biti.

U izjavi, francuski predsjednik Emanuel Makron rekao je da oštro osuđuje nove iranske napade na Izrael, dodajući da je, kao znak predanosti sigurnosti Izraela, Francuska u srijedu mobilizovala svoje vojne resurse na Bliskom istoku.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo je sastanak o sukobu na Bliskom istoku za srijedu, a Evropska unija je pozvala na hitno primirje.

Gotovo 1.900 ljudi je ubijeno, a više od 9.000 ranjeno u Libanu u gotovo godinu dana prekograničnih borbi, većinom u protekle dvije sedmice, pokazali su podaci libanske vlade u utorak.

Bonus video: