Mjesec dana prije izbora, Bajden zabrinut da glasanje neće biti "mirno"

"Stvari koje je Tramp rekao i stvari koje je rekao prošli put kada mu se nije dopao rezultat izbora, veoma su opasne", upozorio je američki predsjednik

4569 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Mjesec dana prije američkih predsjedničkih izbora, predsjednik Džozef Bajden je u petak izrazio zabrinutost zbog rizika da glasanje ne bude "mirno" zbog ponašanja republikanskog kandidata Donalda Trampa.

"Stvari koje je Tramp rekao i stvari koje je rekao prošli put kada mu se nije dopao rezultat izbora, veoma su opasne", upozorio je američki predsjednik.

"Zabrinut sam zbog toga šta će da uradi", rekao je novinarima u sali za štampu Bijele kuće.

Izbori 5. novembra, na kojima će se potpredsjednica SAD, demokratkinja Kamala Haris boriti s bivšim republikanskim liderom Donaldom Trampom, izgleda da će biti koliko neodlučni, toliko i napeti.

Kako se glasanje približava, ilustracije su sveprisutne: izborni centri najspornijih okruga, mete visokih tenzija prije četiri godine, pretvorili su se u tvrđave, zaštićene ogradama od kovanog gvožđa i detektorima za metal.

Potvrđivanje rezultata predsjedničkih izbora na Kapitolu, poprištu napada 6. januara 2021. gnjevnih Trampista, ovog puta će biti imati najviši mogući nivo bezbjednosti.

Strahuje se da će opet ishod glasanja biti toliko tesan da će biti potrebni ne sati, već dani da se proglasi pobjednik.

Donald Tramp, koji nikada nije priznao svoj poraz 2020. godine, već je položio temlje za novi protest, optužujući vladajuće Demokrate za "pakleno varanje".

rrrrrr
foto: Reuters

Republikanski kandidat je i drugi pokušaj atentata na sebe pripisao "retorici" svojih protivnika, dok ga demokrate optužuju da je podstrekač otrovne političke atmosfere.

On će se takođe vratiti u subotu na mjesto prvog pokušaja atentata, gdje je u julu za dlaku izbjegao da bude ubijen, u gradu Batler u Pensilvaniji, gdje je ponovo održati miting.

Njegov tim je već najavio prisustvo uglednog gosta: Ilona Maska, najbogatijeg čovjeka na svijetu, vlasnika X-a, Tesle, i SpaceX-a.

Donald Tramp je u petak bio u Džordžiji, teško pogođenoj nedavnim uraganom koji je ostavio više od 200 mrtvih u Sjedinjenim Državama. On je tamo optužio Bijelu kuću za "užasno" upravljanje tom krizom.

Kamala Haris je u Mičigenu, ključnoj državi u regionu Velikih jezera i simbolu industrijskog pada u Sjedinjenim Državama od 1980-ih.

Ta kandidatkinja Demokrata je najprije otišla u veliki grad Detroit, kolijevku američke automobilske industrije, gdje želi da ojača svoj imidž kandidatkinje koja podržava sindikate.

Mada je radničko biračko telo tradicionalno naklonjeno demokratama, Donald Tramp je od svog ulaska na političku scenu 2015. uspio da privuče naklonost mnogih iz tog tabora.

Da bi pokušala da to uspori, Kamala Haris će moći da ima koristi od snažne podrške bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame. I dalje veoma popularan, prvi crni predsjednik u istoriji SAD ide u nekoliko ključnih država do glasanja 5. novembra, saopštio je u petak predizborni tim Kamale Haris.

U Mičigenu, Kamala Haris će se takođe zaustaviti u Flintu i sastati se s liderima arapske i muslimanske zajednice čiji su mnogi članovi ljuti zbog nepokolebljive podršku Bajdena Izraelu u ratu s palestinskim Hamasom u Pojasu Gaze.

To biračko tijelo je igralo veliku ulogu u pomaganju Džou Bajdenu da pobijedi 2020. u Mičigenu i trebalo bi da 5. novembra pomogne Kamali Haris.

Bonus video: