Američki bombarderi napali podzemne bunkere Huta

Čini se da su napadi upozorenje Iranu, koji podržava Hute. Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su bombarderi B-2 gađali "pet podzemnih skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti"

2847 pregleda 3 komentar(a)
Avion B-2 (ilustracija), Foto: Shutterstock
Avion B-2 (ilustracija), Foto: Shutterstock

Američki bombarderi velikog dometa B-2 izveli su rano jutros vazdušne napade gađajući podzemne bunkere koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštili su zvaničnici.

Satelitski TV kanal Huta Al-Masira izvijestio je o vazdušnim napadima oko glavnog grada Jemena Sane, kao i o napadima oko grada Sadija, takođe uporišta Huta.

Nisu saopšteni podaci o šteti ili žrtvama.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin rekao je da su bombarderi B-2 gađali "pet podzemnih skladišta oružja u oblastima Jemena koje kontrolišu Huti".

Čini se da su napadi upozorenje Iranu, koji podržava Hute.

Avioni B-2 su se ranije koristili u američkim napadima na iranske nuklearne objekte Natanz i Fordo, s obzirom da su jedini koji mogu koristiti bombe GBU-57 a njima se probijaju zidovi bunkera.

Nuklearni avioni B-2 su prvi put korišćeni 1999. godine na Kosovu. Američka vojska ih rijetko koristi u borbi, jer svaki vrijedi oko milijardu dolara.

"Ovo je jedinstvena demonstracija sposobnosti SAD da gađaju objekte koje naši protivnici nastoje da drže van domašaja, bez obzira koliko su duboko zakopani pod zemljom, ojačani ili utvrđeni", rekao je Ostin.

Ostin i Centralna komanda američke vojske nisu dali podatke o učinjenoj šteti. Međutim, Centralna komanda je u saopštenju navela da prve procjene sugerišu da nije ubijen nijedan civil.

Crveno more je postalo "bojno polje" otkako su Huti započeli svoju kampanju usmjerenu na brodove. Tim morem je prolazila i milijarda dolara tereta godišnje.

Huti su raketama i bespilotnim letjelicama gađali više od 80 trgovačkih brodova od početka rata u Gazi oktobra 2023.

Pobunjenici tvrde da ciljaju brodove povezane sa Izraelom, SAD ili Velikom Britanijom, kako bi izazvali prekid izraelske ofanzive protiv Hamasa u Gazi. Međutim, mnogi od napadnutih brodova nemaju nikakve veze sa sukobom.

Bonus video: