Meta otpustila radnike koju su koristili vaučere za hranu da kupuju kućne potrepštine

Na anonimnoj platformi za razmjenu poruka Blind, napisala je: "U dane kada ne bih jela u kancelariji, kao kada moj muž kuva ili kada večeram sa prijateljima, mislila sam da ne bi trebalo da bacim vaučer za večeru".

3499 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kompanija Meta, vlasnik Facebooka i Instagrama, navodno je otpustila 24 radnika u Los Anđelesu zbog toga što su koristili svoje vaučere za obroke u vrijednosti od 25 dolara da kupuju predmete poput zubne paste, deterdženta za veš i čaša za vino, prenosi Gardijan.

Ova tehnološka kompanija, čija je vrijednost 1,2 triliona funti i koja takođe posjeduje platformu za razmenu poruka WhatsApp, navodno je otpustila radnike prošle nedjelje nakon što je istraga otkrila da su zaposleni zloupotrebljavali sistem, uključujući slanje hrane kući kada nisu bili u kancelariji.

To je uključivalo jednu radnicu čija plata iznosi 400.000 dolara godišnje, koja je rekla da je koristila vaučere za obroke kako bi kupovala kućne potrepštine i namirnice kao što su zubna pasta i čaj.

Na anonimnoj platformi za razmjenu poruka Blind, napisala je: "U dane kada ne bih jela u kancelariji, kao kada moj muž kuva ili kada večeram sa prijateljima, mislila sam da ne bi trebalo da bacim vaučer za večeru".

Radnica je priznala prekršaj kada su je kontaktirali kao dio istrage ljudskih resursa o toj praksi i kasnije je otpuštena. "Bilo je gotovo nestvarno da se ovo dešava", napisala je ona, a njene riječi prenio je Financial Time, koji je prvi izvjestio o ovoj priči.

Neki zaposleni su takođe otkriveni da su trošili vaučere na druge kućne potrepštine, poput jastučića za akne. Zaposleni koji su samo povremeno kršili pravila su dobili opomene, ali su mogli da zadrže svoje poslove, prenio je list.

Besplatna hrana dugo je bila jedna od pogodnosti rada u velikim tehnološkim kompanijama.

Meta, koju je osnovao Mark Zakerberg, obično besplatno hrani zaposlene u kantinama svojih većih kancelarija, uključujući svoje prostrano sjedište u Silicijumskoj dolini.

Međutim, oni u manjim kancelarijama dobijaju dnevne vaučere za naručivanje hrane preko usluga dostave kao što su UberEats i Grubhub. Dnevni dodaci uključuju 20 dolara za doručak, 25 dolara za ručak i 25 dolara za večeru.

Kompanija je 2022. izazvala revolt među zaposlenima nakon što je odlučila da odloži svoju dnevnu besplatnu večeru na svom kampusu u Silicijumskoj dolini za pola sata do 18:30, kao dio šireg smanjenja troškova. To je značilo da će manje zaposlenih jesti na kampusu ako uspiju da uhvate posljednji prevoz koji odlazi sa lokacije u 18:00. Takođe je otežalo zaposlenima da nabave besplatnu hranu za ponijeti.

Druge velike tehnološke kompanije su takođe počele da smanjuju privilegije za zaposlene. Google je prošle godine počeo da smanjuje fitnes časove i učestalost zamjene laptopova. Kompanija je takođe navodno postala stroža u vezi sa kancelarijskim potrepštinama, uključujući spajalice i traku, sa zaposlenima koji su morali da pozajmljuju predmete sa recepcije.

Meta je donijela odluku da otpusti zaposlene koje optužuje za zloupotrebu svojih privilegija prošle nedjelje kada su njeni šefovi pokrenuli novi plan restrukturiranja koji podrazumijeva otpuštanje i premještanje osoblja iz svojih WhatsApp i Instagram odjeljenja, kao i iz sektora za "proširenu stvarnost", Reality Labs.

Kompanija je upravo izašla iz velikih otpuštanja, pri čemu je Zakerberg naredio 21.000 otkaza u 2022. i 2023. godini. Meta je imala oko 70.799 zaposlenih na kraju juna ove godine.

Bonus video: