Seul razmatra da pošalje oružje Kijevu

Južna Koreja zaprijetila snažnijom vojnom podrškom Ukrajini ukoliko sjevernokorejski vojnici budu uključeni u rat na strani Rusije

9997 pregleda 103 reakcija 8 komentar(a)
Kim i Putin u Pjongjangu u junu ove godine, Foto: REUTERS
Kim i Putin u Pjongjangu u junu ove godine, Foto: REUTERS

Južna Koreja bi mogla razmotriti direktno snabdijevanje Ukrajine oružjem u okviru mjera za suzbijanje vojnih veza između Sjeverne Koreje i Rusije, izjavili su juče zvaničnici, nakon što su optužili Pjongjang da šalje trupe da se bore za Rusiju u Ukrajini.

Obavještajna agencija Južne Koreje saopštila je prošle nedjelje da je Sjeverna Koreja poslala 1.500 pripadnika specijalnih jedinica na ruski Daleki istok radi obuke i prilagođavanja u lokalnim vojnim bazama, vjerovatno u svrhu borbenih dejstava u ratu u Ukrajini.

Jučerašnje izjave iz Južne Koreje očigledno imaju za cilj da izvrše pritisak na Rusiju da ne uključuje sjevernokorejske trupe u svoj rat protiv Ukrajine.

Koreja Rusija
foto: Graphic News

Južnokorejski zvaničnici brinu da bi Rusija mogla nagraditi Sjevernu Koreju tako što će joj pružiti napredne vojne tehnologije koje bi mogle unaprijediti sjevernokorejski nuklearni i raketni program, koji su usmjereni protiv Južne Koreje, ocjenjuje agencija Asošiejtid pres.

Visoki zvaničnik u kabinetu predsjednika Jun Suk Jola izjavio je da Južna Koreja priprema diplomatske, ekonomske i vojne mjere kao odgovor na različite scenarije vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući mogućnost snabdijevanja Ukrajine smrtonosnim oružjem ukoliko se situacija pogorša.

"Razmotrili bismo isporuku oružja u odbrambene svrhe kao dio postepenih scenarija, a ukoliko procijenimo da situacija previše eskalira, mogli bismo razmotriti i oružje za ofanzivnu upotrebu", rekao je zvaničnik novinarima.

Ovakav razvoj događaja naglašava mogućnost da podijeljeno Korejsko poluostrvo bude uvučeno u rat u Ukrajini.

Seul, koji se razvio u jednog od vodećih proizvođača oružja, bio je pod pritiskom nekih zapadnih zemalja i Kijeva da obezbijedi Ukrajini smrtonosno oružje, ali se do sada fokusirao na drugi vid pomoći, uključujući opremu za deminiranje, podsjeća agencija Rojters.

Kabinet predsjednika Juna je ranije saopštio da će ponovo razmotriti mogućnost slanja oružja Ukrajini nakon što su Sjeverna Koreja i Rusija potpisale sporazum o međusobnoj odbrani u junu, ali jučerašnja izjava visokog zvaničnika ukazuje na do sada najotvoreniji stav Seula prema naoružavanju Ukrajine.

Izjava je uslijedila nakon što je južnokorejski Nacionalni savjet za bezbjednost (NSB) održao hitan sastanak kako bi razmotrio odgovore na sve veće vojne veze Sjeverne Koreje sa Rusijom. NSB je saopštio da Pjongjang djeluje kao "kriminalna organizacija" slanjem mladih ljudi da se bore kao "ruski plaćenici", dok pritom zanemaruje životne uslove i ljudska prava svog naroda kod kuće.

"Naša vlada je zatražila hitno povlačenje sjevernokorejskih trupa, a ukoliko se trenutna vojna saradnja između Sjeverne Koreje i Rusije nastavi, nećemo sjediti skrštenih ruku i odlučno ćemo odgovoriti zajedno sa međunarodnom zajednicom", navodi se u saopštenju.

Visoki zvaničnik je izjavio da će tim obavještajnih i odbrambenih zvaničnika posjetiti sjedište NATO-a "u narednim danima," nakon što je generalni sekretar NATO-a Mark Rute u ponedjeljak zatražio od predsjednika Juna da pošalje delegaciju radi jačanja razmjene informacija.

Promjena politike Seula bi bila dobrodošla u Kijevu, koji se suočava sa ozbiljnim nedostatkom municije. Predsjednik Ukrajine, Volodimir Zelenski pozvao je sinoć saveznike da se "ne kriju" i da reaguju na dokaze o učešću Sjeverne Koreje u ratu u Ukrajini. On je kazao da Ukrajina ima informacije o pripremi dvije jedinice - moguće do 12.000 sjevernokorejskih vojnika - da učestvuju u ratu zajedno sa ruskim snagama. "Ovo je izazov, ali znamo kako da odgovorimo na ovaj izazov. Važno je da partneri takođe ne bježe od ovog izazova", rekao je Zelenski.

Sjeverna Koreja i Rusija su negirale raspoređivanje sjevernokorejskih trupa, kao i navodni transfer oružja, ali su obje strane obećale jačanje vojnih veza.

Na sastanku Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija u ponedjeljak, ruski ambasador pri UN, Vasilij Nebenzja, odbacio je tvrdnje Južne Koreje, kao i zapadne optužbe da Iran snabdijeva Rusiju raketama i da Kina pruža komponente za oružje. Optužio je Zapad da „širi paniku koristeći iranske, kineske i korejske babaroge, za koje se ne zna koja je apsurdnija“.

Bonus video: