Novi vrhovni lider Hamasa održao prvi javni govor u Gazi

Hanije je postavio niz uslova koje će Abas po svoj prilici odbiti, što bi moglo da otvori put savezništvu Hamasa sa Abasovim rivalom i državljaninom Crne Gore, Muhamedom Dahlanom, koji teži da se vrati u palestinsku politiku
55 pregleda 0 komentar(a)
Ismail Hanije, Hamas, Foto: Reuters
Ismail Hanije, Hamas, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2017. 09:03h

Novi vrhovni vođa islamskog ekstremističkog Hamasa, Ismail Hanije, održao je sinoć prvi javni govor otkako je preuzeo tu funkciju u maju.

On je u gradu Gazi pozvao na jedinstvo sa rivalskom Palestinskom upravom u kojoj dominira sekularni Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa i kritikovao Izrael i administraciju predsjednika SAD Donalda Trampa.

Međutim, Hanije je u svom govoru postavio čitav niz uslova koje će Abas po svoj prilici odbiti, a što bi moglo da otvori put savezništvu Hamasa sa Abasovim rivalom i državljaninom Crne Gore Muhamedom Dahlanom koji živi u izgnanstvu i teži da se vrati u palestinsku politiku. Hanije je govorio u jednom hotelu grupi svojih pristalica u vrijeme kada je Hamas i dalje suočen sa izraelskom i egipatskom blokadom pojasa Gaze.

Hamas je silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze prije deset godina, pobijedivši snage lojalne Fatahu. Od tada Fatah dominira samo na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali. Svi pokušaji pomirenja te dvije najveće palestinske frakcije, uglavnom posredstvom Egipta, nisu urodili plodom.

Hanije je ponovio poziv za osnivanje vlade jedinstva s Fatahom u sklopu priprema za opšte izbore.Takođe je rekao da Palestinska uprava mora da zaustavi svoju bezbjednosnu saradnju s Izraelom na Zapadnoj obali bez obzira na rezultat i pozvao na udruživanje snaga protiv izraelske okupacije. Abasove snage održavaju vezu s Izraelom u zajedničkom naporu da zaustave ekstremiste, podsjeća Asošiejted pres.

Abas, koji ima podršku Zapada, želi da se prvo održe palestinski izbori i brani svoju bezbjedosnu saradnju s Izraelom. Ta zemlja i SAD smatraju Hamas terorističkom organizacijom. Ona u svojoj povelji poziva na uništenje jevrejske države.

Hanije je rekao i da administracija SAD radi da suzbije islamske i arapske snage i ojača Izrael.

Hamas o Izrael su tri puta ratovali od 2007. godine, a posljednji rat 2014. godine trajao je 50 dana. Od tada su se uslovi života u pojasu Gaze stalno pogoršavali, a Abas je posljednjih mjeseci pojačao pritisak na Hamas u pokušaju da ga navede da se odrekne kotrole nad pojasom. On je smanjio plate hiljadama zaposlenih u Gazi, primorao oko 6.000 ljudi da odu u prijevremenu penziju i tražio od Izraela da smanji isporuku struje pojasu, tako da je sada ima samo oko četiri sata na dan.

Nedavno je Hamas tražio pomoć od Egipta s kojim inače ima hladne odnose. Takođe je u kontaktu s Dahlanom koji je nekad bio savjetnik Abasa, ali se s njim posvađao. Dahlan koji živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, a inače ima i državljanstvo Crne Gore, je omogućio dogovor o isporuci egipatskog goriva za jedinu električnu centralu u Gazi. Hanije je potvrdio da su uz razgovore s Egiptom održani sastanci sa Dahlanovim savjetnicima koji su doveli do razumijevanja i odraziće se povoljno na narod u Gazi.

"Egipćani su pokazali spremnost da riješe krizu u Gazi i dali instrukcije za niz procedura da se to uradi", rekao je Hanije.

Analitičari vjeruju da Dahlan planira da se vrati u Gazu kako bi izazvao Abasa ili se pozicionirao da zamijeni tog osamdesetdvogodišnjeg lidera.

Bonus video: