Bijela kuća: Trampu je bila čast ugostiti Abasa

Tramp i Abas su se prvi put sastali u srijedu. Abas je poslije tog sastanka izjavio da je optimista iako nisu diskutovali o detaljima moguće obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa
53 pregleda 0 komentar(a)
Tramp Abas, Foto: Reuters
Tramp Abas, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2017. 10:20h

Dva dana nakon što je misteriozno nestala poruka sa privatnog Tviter naloga predsednika SAD Donalda Trampa, Bela kuća je saopštila da iako ne zna zašto je uklonjena, predsednik stoji iza svoje prvobitne poruke da mu je "bila čast" da bude domaćin palestinskom lideru Mahmudu Abasu u Beloj kući.

Poruka je uklonjena u sredu popodne, ubrzo nakon što je Abas otišao iz Bele kuće i dok je bio na sastanku sa državnim sekretarom SAD Reksom Tilersonom.

"Čast (je) biti domaćin predsednika Mahmuda Abasa u BK danas. Nadajmo se da nešto izvanredno može proisteći iz (come out it) između Palestinaca i Izraela". Izraelski mediji prenose da je možda suvišna riječ u drugoj rečenici "iz" bila uzrok brisanja poruke.

Portparol Nacionalnog bezbjednosnog savjeta SAD izjavio je za Njujork tajms da Bijela kuća nije promijenila svoje mišljenje o Abasu, potvrdivši da "stoji iza poruke".

Za razliku od poruke na Tviteru, Tramp nije uklonio podjednako optimističku rečenicu o sastanku s Abasom postavljenu na njegovoj ličnoj Fejsbuk stranici.

Dvominutni snimak sastanka dvojice lidera postavljen uz nju vidjelo je do subote 700.000 korisnika društvene mreže. Ipak na nju su reagovale mnoge frustrirane Trampove pristalice koje su se pitale zašto je primio palestinskog lidera.

Tramp i Abas su se prvi put sastali u srijedu. Abas je poslije tog sastanka izjavio da je optimista iako nisu diskutovali o detaljima moguće obnove izraelsko-palestinskog mirovnog procesa.

Prethodni direktni pregovori dvije strane, vođeni pod posredstvom SAD, doživjeli su krah aprila 2014.

Bonus video: