Susret pape Franja i Trampa 24. maja

Uprkos očiglednim razlikama Tramp i papa Franja dijele populističku retoriku i govore jednostavno što ih je približilo njihovim sljedbenicima, navodi AP
0 komentar(a)
Papa Franjo, Foto: Reuters
Papa Franjo, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.05.2017. 18:24h

Papa Franja primiće američkog predsjednika Donalda Trampa 24. maja, objavio je danas Vatikan.

Prijem će biti tog dana u 8.30 u Vatikanu u okviru Trampovog prvog putovanja u inostranstvo tokom kojeg će američki predsjednik posjetiti Saudijsku Arabiju, Izrael, Brisel i Italiju za samit G7 u Taormini na Siciliji.

Papa i Tramp izrazili su razlike tokom Trampove predsjedničke kampanje. Kada je u februaru 2016. papa upitan o Trampu, tada učesniku u unutarstranačkim republikanskim izborima za predsjedničkog kandidata stranke, papa je rekao da "osoba koja želi da gradi zidove a ne mostove nije hrišćanin".

Ta izjava izazvala je reakciju Trampa koji je rekao da je "sramno" da jedan vjerski zvaničnik dovodi u pitanje vjeru jedne osobe, ali je dodao da je papa čuo samo jednu verziju priče i nije vidio kriminal, trgovinu drogom i negativni ekonomski uticaj koju sadašnja politika ima na SAD.

Tramp je rekao da želi da posjeti papu tokom boravka u Taormini, dok je papa u subotu rekao da će primiti svakog šefa države koji to bude zatražio.

Svet će gledati pažljivo kakva će biti interakcija argentinskog pape, pobornika siromašnih, sa njujorškim milijarderom koji je postao predsjednik, prenosi agencija AP.

Po mnogim pitanjima njih dvojica ne mogu biti više različiti. Papa Franja želi mostove među nacijama, ne zidove koje gradi Tramp.

Papa želi da se prekine upotreba fosilnih goriva, dok je Tramp obećao da će prekinuti plaćanje UN programima za borbu protiv klimatskih promena i da će povući SAD iz Pariskog sporazuma o klimi.

Američki biskupi hvalili su Trampovu administraciju zbog stava o abortusu, ali se protive republikanskim planovima za reformu zakona o zdravstvu, zbog uticaja koji može imati na siromašne, navodi agencija AP.

Uprkos očiglednim razlikama Tramp i papa Franja dijele populističku retoriku i govore jednostavno što ih je približilo njihovim sljedbenicima, navodi AP.

Bonus video: