Francuzi i Britanci traže da se Tramp izvini i poštuje sjećanje na žrtve

Zvaničnici u Francuskoj i Britaniji ljuti zbog Trampovog govora na skupu Nacionalnog oružanog udruženja
92 pregleda 5 komentar(a)
Donald Tramp NRA, Foto: Reuters
Donald Tramp NRA, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2018. 05:48h

Američki predsjednik Donald Tramp izazvao je bijes u Francuskoj i Britaniji sugerišući da su labaviji zakonu o nošenju oružja mogli spriječiti smrtonosne napade u Parizu 2015. godine i povezujući napad nožem u Londonu sa zabranom nošenja pištolja.

U govoru za Nacionalno oružano udruženje (NRA) u petak, Tramp je oponašao ubijanje žrtava u Parizu i kazao da su civili bili naoružani „to bi bila potpuno drugačija priča“.

Francuska vlada je zbog ovoga Trampu uputila najsnažnije kritike od kako je on preuzeo dužnost, a jedan ministar ga je pozvao da se izvini, u vrijeme kada predsjednik Emanuel Makron pokušava da osnaži bilaterane odnose nakon državne posjete.

„Francuska izražava snažno neslaganje sa komentarima predsjednika Trampa o napadima u Parizu 13. novemra 2015. i traži da se sjećanje na žrtve poštuje“, navodi se u saopštenju ministarstva inostranih poslova. „Francuska je ponosna što je zemlja u kojoj je nabavljanje i nošenje oružja strogo regulisano“.

Francuski ministar finansija Bruno le Mer je kazao da se nada da će Tramp „povući svoje riječi i izraziti žaljenje“. „Njegovi komentari su šokantni i nijesu dostojni predsjednika najveće svjetske supersile“, kazao je Le Mer,

Drugi francuski političari, uključujući gradonačelnika Pariza, takođe su se bavili Trampovim komentarima, nakon što je on odglumio scenu masakra koji su počinili islamski napadači u pariskoj koncertnoj dvorani Bataklan, gdje je ubijeno 90 od ukupno 130 žrtava napada.

„Imali su vremena da ih ubijaju jednog po jednom. Bum. Dođi ovamo. Bum. Dođi ovamo. Bum“, govorio je Tramp, gestikulirajući rukama kao da ima oružje.

Fransoa Oland, koji je bio predsjednik Francuske u vrijeme napada, objavio je na Tviteru da su Trampovi komentari „sramni“ i „opsceni“.

Hirurzi iz urgentnog bloka u Londonu su u međuvremenu kazali da je Tramp promašio poentu kada je, u istom govoru, povezao zločine počinjene nožem sa odsustvom vatrenog oružja.

Trampovi komentari su i ranije izazivali nezadovoljstvo u Britaniji. Odnosi sa premijerkom Terezom Mej zahladili su prošle godine nakon što ga je ona kritikovala zbog toga što je retvitovao antiislamske snimke koje je objavila jedna britanska ekstremno desničarska grupa.

Tramp, koji bi trebalo da 13. jula posjeti Britaniju, kazao je članovima Nacionalnog oružanog udruženja da je „nekada veoma prestižna“ bolnica u Londonu, koju nije želio da imenuje, preplavljena žrtvama napada nožem.

„Oni nemaju vatreno oružje. Imaju noževe i zbog toga su podovi ove bolnice prekriveni krvlju“, kazao je on. „Kažu da je loše kao u bolnica u ratnoj zoni. Noževi, noževi, noževi, noževi“, kazao je Tramp praveći poteze kao da ubada nožem.

U Londonu je ovog mjeseca zabilježen porast zločina u kojima je upotrijebljen nož, a u tom gradu je u februaru i martu bilo više ubistava nego u Njujorku.

Prošle nedjelje hirurg u urgentnom bloku Martin Grifits kazao je za BBC da su neke njegove kolege uporedile Kraljevsku londonsku bolnicu, gdje on radi, sa bivšom britanskom vojnom bazom Kamp Bastion u Avganistanu.

Međutim, u subotu on je kazao da je Tramp donio pogrešan zaključak iz tih komentara.

Grifits je objavio svoj komentar pored animacije figure sa frazom „poenta“ kako leti iznad glave i linkovao je za saopštenje kolege hirurga Karima Brohija, objavljeno na internet sajtu bolnice.

„Svi možemo više da učinimo u borbi protiv ovog nasilja, ali sugerisati da je vatreno oružje dio rješenja je smiješno. Rane od vatrenog oružja su makar dvostruko smrtonosnije od povreda nožem i teže ih je sanirati“, naveo je Brohi u saopštenju od subote.

Britanska vlada je zabranila posjedovanje oružja u Engleskoj, Škotskoj i Velsu nakon pucnjave u jednoj školi 1996. godine.

Bonus video: