Trampov tim: Mi smo prava meta Obaminih sankcija Rusiji

"Beznačajne male akcije poput ove ne znače mnogo", rekao je Đulijani
10 komentar(a)
Barak Obama, Donald Tramp, Foto: Reuters
Barak Obama, Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.12.2016. 10:39h

Izabrani američki predsjednik Donald Tramp i nova administracija su prava meta niza sankcija, koje je odlazeći američki predsjednik Barak Obama uveo Moskvi.

To tvrde Trampove kolege iz Republikanske stranke ocjenjujući da su nove antiruske mere preslabe i da su prekasno nastupile, piše Politiko.

Savjetnica novoizabranog predsjednika Kelijan Konvej rekla je za CNN da čak i oni koji su naklonjeni Obami misle da je djelimičan razlog zbog kojih je uveo sankcije Rusiji bio da veže ruke Trampu.

Odluka Obame da uvede sankcije pri kraju svog mandata je "izvanredna", ocijenio je bvši gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani i istakao da "nikad nije vidio da se jedan predsjednik trudi da izazove više problema budućem predsjedniku".

Na pitanje da li je Obama pokušao da potkopa Trampa nizom sankcija, Đulijani je rekao "naravno da jeste" istakavši da je Obamin potez uslijedio poslije 18 meseci, a mogao je isto da postupi prije 10 mjeseci.

"Beznačajne male akcije poput ove ne znače mnogo. Bilo bi skoro izrugivanje reći da je ovo premalo i prekasno. Trebalo je to uraditi prije 10, 11, 12 mjeseci. Ukoliko je to istina, odgovor bi trebalo da bude mnogo jači", rekao je Đulijani u petak za Foks njuz.

Đulijani, koji radi za vlade u inostranstvu kao konsultant za bezbjednost, rekao je da bi Tramp napravio grešku ako bi prećutno vjerovao bilo kojem obavještajnom podatku iz perioda aktuelne američke administracije.

On je Trampa pozvao da okupi svoje ljude kako bi razmotrili te podatke.

"Nema sumnje da su obavještajni podaci koje je predsjednik Obama dobijao ili nekompetentni ili politizovani ", ocijenio je Đulijani.

On je pozvao Trampa da kada postane predsjednik okupi sopstvene ljude u obavještajnim službama da naprave svoje izvještaje.

Sjedinjene Američke Državesu su nedavno, kao odgovor na navodno miješanje Rusije u predsjedničke izbore u SAD, uvele niz oštrih sankcija Moskvi koje uključuju proterivanje 35 ruskih diplomata i zatvaranje dva objekta.

Obama je rekao da su sankcije odgovor na, kako tvrdi, "agresivno uznemiravanje američkih zvaničnika koje sprovodi Kremlj i sajberoperacije čija su meta bili američki izbori".

Bonus video: