U ponedjeljak biraju članove odbora, Gvozdenović šefuje

Vujović: Izborni zakoni moraju se mijenjati u parlamentu, Demokrate i URA treba da se uključe u odbor
175 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Vučurović, Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Jovan Vučurović, Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2018. 08:20h

Administrativni odbor, a potom i Skupština, najvjerovatnije će se u ponedjeljak izjasniti o predlozima za članove privremenog Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva.

DPS je za mjesto predsjednika kandidovao Branimira Gvozdenovića, a za članove Martu Šćepanović, Predraga Sekulića i Miodraga Vukovića. Manjinske stranke će zastupati Ervin Ibrahimović (BS) i Genci Nimanbegu (Forca), a SD Boris Mugoša.

Poseban klub poslanika Aleksandra Damjanovića neće učestvovati u radu odbora, a mjesto su prepustili opoziciji.

Za sada je u odboru upražnjeno i mjesto Demokrata. Izvršni direktor Centra za monitoring Zlatko Vujović rekao je “Vijestima” da Demokrate i URA treba da se uključe u rad Odbora i pored najave da će se izbornim zakonima baviti na vanparlamentarnom forumu.

Te dvije partije najavile su da će do marta parlamentu dostaviti predloge izmjena izbornih zakona, ali da neće učestvovati u radu privremenog Odbora. “Problem nije da li postoji jedno ili više mjesta na kojima isti ili različiti akteri doprinose razmatranju scenarija u potrazi za najboljim rješenjima u izbornoj reformi. Problem je što svi ključni akteri, parlamentarne partije i NVO koje nadgledaju izbore, ne sjede zajedno. Treba pozdraviti različite inicijative, pa i onu Demokrata i URA, ali niihovo mjesto je i u parlamentarnom odboru, jer samo parlament na kraju može donijeti odluku koja bi rezultirala usvajanjem izbornog zakona”, kazao je Vujović “Vijestima”.

Poslanik Demokratskog fronta Jovan Vučurović tvrdi da će Forum za izbornu reformu oslabiti pregovaračku poziciju opozicije u parlamentarnom odboru.

“Očigledno je da je ono što su Demokrate i URA obećali Johanesu Hanu manje važno od onoga što su obećali Dušku Markoviću, a mi uočavamo da u DPS-u ima struktura koje ne žele da se izmijeni izborno zakonodavstvo. Šta znači gubljenje vremena na nekom vanparlamentarnom forumu, kad na kraju sve mora doći u Skupštinu”, tvrdi Vučurović.

Lekić i Rudović ulaze u odbore

Poslanik Demosa Miodrag Lekić predložen je za člana Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i Ustavnog odbora. Za mjesto u Odboru za evropske integracije i za politički sistem predložen je Neđeljko Rudović. Njih je kandidovao klub poslanika SNP-Demos.

Bonus video: