Lakše do objekata koji su pristupačni za osobe sa invaliditetom

„Sama aplikacija je vrlo jednostavna i omogućava korisnicima lak i brz uvid u sve objekte koji sadrže elemente pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Pored navedenog, pruža mogućnost filtriranja po nazivu, kategoriji, kao i na koji način će se prikazati samo željene lokacije na mapi“
1 komentar(a)
Udruženje paraplegičara, Foto: Screenshot
Udruženje paraplegičara, Foto: Screenshot
Ažurirano: 23.03.2015. 06:43h

Tržni centri „Mall of Montenegro“ i „Delta“, nekoliko domova zdravlja i hotel „Ramada“ u Podgorici su neka od mjesta, koja su prilagođena korisnicima invalidskih kolica i osobama sa različitim vrstama invaliditeta.

Informacije o tome u kojoj mjeri su određeni objekti u javnoj upotrebi pristupačni njihovim potrebama, članovi pomenute populacije već četiri mjeseca mogu dobiti uz pomoć mobilne aplikacije „Osi info“, za Android pametne uređaje. Korisnici aplikacije mogu saznati da li objekat ima rampu propisanog nagiba, obilježen parking, a ukoliko je riječ o hotelu, saznaće i da li ima toalet i sobe pristupačne za korisnike invalidskih kolica.

Iz Udruženja paraplegičara Podgorica, koje realizuje projekat „OSI info“, „Vijestima“ je rečeno da je do sada aplikacija, koja se može besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice, popunjena najvećim brojem informacija o pristupačnim objektima sa teritorije Podgorice.

„Sama aplikacija je vrlo jednostavna i omogućava korisnicima lak i brz uvid u sve objekte koji sadrže elemente pristupačnosti za osobe sa invaliditetom. Pored navedenog, pruža mogućnost filtriranja po nazivu, kategoriji, kao i na koji način će se prikazati samo željene lokacije na mapi“, saopšteno je „Vijestima“ iz Udruženja.

Radni tim, u saradnji sa programerom, kako je saopšteno, svakodnevno vrši usavršavanje aplikacije, kako bi na jednostavan i kvalitetan način pružio informacije svim zainteresovanim o tome u kojoj mjeri su objekti u javnoj upotrebi pristupačni za osobe sa invaliditetom.

„Na ovaj način će osobe sa različitim vrstama invaliditeta, u svakom momentu imati informaciju da li je i u kojoj mjeri neki objekat pristupačan njiihovim potrebama, shodno vrsti invaliditeta. Korisnici će blagovremeno biti obavještavani i o vijestima iz oblasti, bliskih osobama sa invaliditetom, a koje će se preuzimati sa više portala koji objavljuju te informacije“, saopšteno je iz Udruženja.

Iz Udruženja su saopštili da je, radi dobijanja odobrenja za fotografisanje i obilazak objekata, u toku komunikacija sa njihovim vlasnicima i korisnicima sa teritorije Budve, Cetinja i Pljevalja.

Nastaviće sa ažuriranjem, oslobođeni plaćanja u NP

Udruženje paraplegičara Podgorica i Telenor fondacija, uz čiju finansijsku i logističku podršku je aplikacija razvijena, nastaviće sa ažuriranjem podataka i opcija koje će korisnicima biti dostupne na aplikaciji.

„Svaki korisnik može da dobije informacije o adresi, broju telefona, radnom vremenu, kao i spisak svih elemenata pristupačnosti koje traženi objekat sadrži“, saopšteno je iz Udruženja.

Dodata je, navode, i opcija kojom se na pametnom telefonu korisnika prikazuje uputstvo kako sa lokacije na kojoj se korisnik trenutno nalazi najlakše može doći do traženog objekta.

Tokom 2014, Udruženje je realizovalo projekat “Znanjem do cilja” - monitoring nacionalnih parkova Crne Gore, da bi se utvrdilo u kojoj su mjeri pristupačni za lica sa invaliditetom.

Rezultat inicijative je, da je donesena odluka da lica smanjene pokretljivosti i sa invaliditetom oslobađaju se plaćanja ulaznica u nacionalnim parkovima i Centrima za posjetioce.

Bonus video: