Timotijev laureat 32. Susreta pod Starom maslinom

Svečano otvaranje Festivala je u ponedjeljak 19. novembra u podne kod Stare masline na Mirovici
186 pregleda 0 komentar(a)
Miroslav Jovanovič Timotijev, Foto: Radomir Petrić
Miroslav Jovanovič Timotijev, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 18.11.2018. 16:52h

Tradicionalni festival dječijeg i stvaralaštva za djecu "Susreti pod Starom maslinom“, 32. po redu, biće otvoren sjutra na Mirovici u Starom Baru i trajaće dva dana. Uoči otvaranja, iz JP Kulturni centar Bar objavili su imena laureata festivalske nagrade i nagrađenih autora na festivalskim konkursima.

Ovogodišnji laureat je Miroslav Jovanović Timotijev, crnogorski pjesnik iz Bara koji je na domaćoj književnoj sceni prisutan pedeset godina, prvenstveno kao pjesnik, ali i kao esejista, kolumnista i književni kritičar. Do sada je objavio osam knjiga pjesama za odrasle i pet knjiga za djecu.

Nagrade na međunarodnom literarnom dječijem konkursu “San i java Stare masline” dodijelio je žiri u sastavu profesorica književnosti Maja Simović, književnik i publicista Željko Milović i Mila Čordašević, upravnica Narodne biblioteke i čitaonice “Ivo Vučković”. Prvu nagraduje osvojila Rijada Kos iz IX razreda OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bistrice kod Bijelog Polja, drugu Anja Pejčić iz VI razreda OŠ „Isa Bajić“ iz Kule u Srbiji, a treću dijele Nađa Jovanović iz VI razreda podgoričke OŠ „Vuk Karadžić“ i Pavle Soraić iz VIII razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj“ iz Kanjiže u Srbiji.

Žiri je pohvalio osnovne škole „Maksim Gorki“ Podgorica, "Hajro Šahmanović“ Plav, „Orjenski bataljon“ Bijela, „Olga Golović“ Nikšić i „Salko Aljković“ Pljevlja iz kojih je poslato najviše radova.

Žiri za likovne radove na istu temu, koji je radio u sastavu: mr Seida Belegović, akademski grafičar, Muharem Muratović, akademski slikari i Milijana Istijanović, akademski vajar, odlučio je da prve tri nagrade dobiju Andrea Vojvodić, VIII razred OŠ „Oktoih“ iz Podgorice, Arkida Liaga, IV razred OŠ „Don Bosco“ iz Tirane i Arsenije Sekulić iz VII razreda OŠ „Vuko Jovović“iz Danilovgrada.

Svečano otvaranje Festivala je u ponedjeljak 19. novembra u podne kod Stare masline na Mirovici, potom laureat Timotijev u 14 sati sadi maslinu u Parku maslina kod “Pjesničkog kamena”, a pjesnički karavan isplovljava iz lučkog akvatorijuma da bi laureat spustio maslinov vijenac sa porukom u more.

Program prvog festivalskog dana u 16:30 u holu Doma kulture nastavlja otvaranje izložbe likovnih radova i dodjela nagrada najboljim radovima pristiglim na konkurs “San i java Stare masline”, a svečano uručivanje nagrade Miroslavu JovanovićuTimotijevu je u 19:30 u Dvorcu kralja Nikole.

Bonus video: