Petrović: Nastavlja se rast negativnog trenda u Prijestonici

215 pregleda 4 komentar(a)
Jelena Petrović, Foto: Demokrate Crne Gore
Jelena Petrović, Foto: Demokrate Crne Gore
Ažurirano: 06.11.2018. 14:39h

Odbornica Demokrata u Skupštini Prijestonice, Jelena Petrović, ocjenjuje da se i nakon godinu dana od održavanja lokalnih izbora u Prijestonici nastavlja se rast negativnog trenda: nezaposlenost u porastu, odlazak mladih u druge gradove i države, pad prirodnog priraštaja, nedostatak novca za infrastrukturne projekte.

Dodaje da o tome svjedoči i najnovije istraživanje Monstata, da je prosječna zarada Cetinjana niža za gotovo 40,00 eura od zarada drugih zaposlenih radnika na teritoriji Crne Gore.

"Kakav je to odnos vlasti i lokalnih privrednika prema svojim sugrađanima, rođacima i komšijama? Čime su Cetinjani zaslužili da budu najjeftinija radna snaga u Crnoj Gori? Pri tome, često nemaju plaćeno socijalno, penzijsko i zdravstveno osiguranje. Većina Cetinjana svoj posao pronalazi van rodnog grada i do njega putuje stopirajući na magistralama, dok je ovo malo zaposlenih na Cetinju uglavnom angažovano kratkoročno, ugovorima o djelu, ugovorima o radu na određeno vrijeme, ugovorima o obavljanju privremenih i povremenih poslova (kraće od jedne godine), pa je njihova materijalna situacija pod stalnom neizvjesnošću. Nažalost, moramo konstatovati da su oni ipak više „sreće“ od ostalih sugrađana koji svoju šansu za „hleb“ čekaju u nepreglednom redu šaltera Zavoda za zapošljavanje Crne Gore", navodi Petrović.

Ona smatra da "nije ni čudo što naš grad nije, kao nekada, grad omladine, dječijih osmjeha i radničkih kolona, već se pretvorio u grad pustih ulica na kojima se svakodnevno sukobljavaju kriminalne grupe, ugrožavajući pri tome živote građana i njihove djece".

"Demokrate će svim svojim kapacitetima raditi da se ovakvo stanje promijeni i vršiti pritisak na aktuelnu lokalnu vlast, kako bi se konačno krenulo u riješavanje gorućih problema Cetinja: velika stopa nezaposlenosti i izuzetno loš životni standard. Neophodno je odmah preduzeti konkretne korake u tom pravcu: pri izradi Budžeta za 2019. godinu prioritet mora biti socijalna politika i zaposlenje. Povećati izdvajanja za najugroženije, a smanjiti troškove putovanja i reprezentacija lokalnih funkcionera i službenika na minimum. Raditi na stvaranju uslova za privlačenje investitora, od neophodne osnovne infrastrukture do poboljšanja i uvođenja novih mjera podsticaja. Onima koji investiraju na teritoriji Prijestonice, uz obavezu otvaranja određenog broja novih radnih mjesta i zapošljavanja lokalnog stanovništva, omogućiti oslobađanje od plaćanja poreza i taksi koje ubira Prijestonica i do 100% za određeni period. Takođe, kroz podsticajne mjere i olakšice, mnogo više pažnje posvetiti poljoprivredi i seoskom području."

Bonus video: