Cetinjski parlamentarni forum: Demokratski izbori ključni aspekat ljudskih prava

Na Forumu, čija je tema bila “Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?“, učestvovali su poslanici iz Podgorice, Zagreba, Skoplja, Prištine i Beograda, kao i predstavnici Venecijanske komisije, Parlamentarne skupštine OEBS-a, ODIHR-a i nevladinog sektora
74 pregleda 1 komentar(a)
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: Skupština Crne Gore
Cetinjski parlamentarni forum, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 09.11.2018. 16:04h

Demokratski izbori ključni su aspekat ljudskih prava, odnosno građanskih i političkih sloboda, zaključeno je na Cetinjskom parlamentarnom forumu koji je danas u Prijestonici organizovala Skupština Crne Gore.

Na Forumu, čija je tema bila “Izborni zakoni, učesnici i kampanje: da li je birač u centru pažnje?“, učestvovali su poslanici iz Podgorice, Zagreba, Skoplja, Prištine i Beograda, kao i predstavnici Venecijanske komisije, Parlamentarne skupštine OEBS-a, ODIHR-a i nevladinog sektora.

Učesnici Foruma su usvojili Zjedničku izjavu u kojoj se navodi da je važna posvećenost poštovanju demokratskih principa, osnovnih prava i sloboda, pluralizma i slobodnog društva.

Kako je saopšteno iz parlamenta, u izjavi se napominje da je održavanje demokratskih izbora suština demokratije i preduslov bezbjednosti i stabilnosti, pa samim tim i sveukupnog razvoja svake države.

„Ističe se da su demokratski izbori ključni aspekat ljudskih prava odnosno građanskih i političkih sloboda“, kaže se u saopštenju.

Izjavom se ohrabruje aktivno učešće građana u političkom životu, posebno putem učešća na izborima na svim nivoima.

„Pozivaju se građani da ne zanemaruju demokratske instrumente koji su im na raspolaganju, među kojima je najznačajniji pravo glasa na izborima, kako bi što više bili uključeni u proces donošenja odluka“, navodi se u izjavi.

Konstatuje se da parlamenti, odnosno direktno izabrani predstavnici naroda, imaju najveću odgovornost da putem kontinuiranog unaprjeđenja izbornog zakonodavstva i uslova za održavanje demokratskih i slobodnih izbora jačaju povjerenje građana u izborni proces.

U izjavi se pozdravlja značajna uloga koju imaju Venecijanska komisija Savjeta Evrope i OEBS/ODIHR u podršci za kreiranje izbornog ambijenta, u skladu sa najvišim demokratskim standardima i obavezama koje podrazumijeva članstvo u OEBS-u.

„Prepoznaje se doprinos organizacija građanskog društva i medija kreiranju demokratskog ambijenta za održavanje izbora, kao i transparentnosti i pouzdanosti izbornih procesa“, zaključuje se u izjavi.

Bonus video: