Na kompjutere u Kini prošle godine bilo 500.000 napada

Najveći broj napada bio je putem virusa "trojanca", koji kada se instalira u kompjuteru, omogućuje da se prati njegov rad i ima pristup ličnim informacijama
0 komentar(a)
Kompjuter haker, Foto: AP
Kompjuter haker, Foto: AP
Ažurirano: 09.08.2011. 13:58h

Na kompjutere u Kini je prošle godine izvršeno oko 500.000 sajber napada, a skoro polovina je bila organizovana iz inostranstva, saopštila je vlada poslije nedavnih navoda da Peking možda stoji iza dugotrajnih napada na računare širom svijeta.

Najveći broj napada bio je putem virusa "trojanca", koji kada se instalira u kompjuteru, omogućuje da se prati njegov rad i ima pristup ličnim informacijama.

Kada se radi o napadima "trojancima" 14,7 odsto njih sprovedeno je sa IP adresa iz SAD, a osam odsto iz Indije, objavljeno je na veb sajtu Nacionalnog centra za nadgledanje kompjuterske mreže.

Firma za kompjutersku bezbjednost Mekafi objavila je početkom avgusta da je na meti sajber napada koji su trajali najmanje pet godina bilo 70 entiteta, uključujući i nacionalne vlade.

Identifikovane mete bile su UN, Međunarodni olimpijski komitet i mnoge američke kompanije.

Mekafi je naveo da iza napada najvjerovatnije stoji neka država, a sumnja je pala na Kinu.

Peking nije odgovorio zvanično na te navode, ali su državni mediji spekulacije o tome nazvali "nerazumnima".

Kina je u prošlosti opovrgla sve optužbe o sprovođenju sajber napada i umjesto toga navela da je ona sama žrtva takvih napada.

Bonus video: