Nikšić, centar ulične umjetnosti i pozornica na otvorenom: Nastupili muzičari, spektakl majstori, zabavljači...

Šarenilo festivala koji ne okuplja samo umjetnike kojima je ulično sviranje stil života, ali i profesija, već i sve one autore koji su uspjeli da afirmišu svoju umjetnost, pokazalo je da su organizatori dobro odradili svoj posao i ponovo bili na visini zadatka, kao i da je slogan festivala, “Dobri duh Nikšića”, opravdao naziv
176 pregleda 0 komentar(a)
Festival uličnih svirača, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Festival uličnih svirača, Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 26.08.2018. 06:58h

Treći po redu Festival uličnih svirača koji je održan u Nikšiću ispunio je očekivanja kako organizatora, tako i učesnika i publike.

Preko 60 učesnika iz deset zemalja iz raznih krajeva svijeta izvelo je 24 programa i zahvaljujući njima Nikšić je dva dana bio pozornica na otvorenom. Muzičari, spektakl majstori, zabavljači, omogućili su da Nikšić proteklog vikenda bude centar ulične umjetnosti.

Tu su i filmovi, koji su po prvi put prikazani u sklopu festivala.

Cirkuski duo iz Argentine, Paula i Bruno, prvi put su nastupali u Crnoj Gori i sudeći prema njihovoj, ali i reakciji publike, ne i posljednji.

“Ovog ljeta putovali smo po Evropi, učestvovali na raznim festivalima i mnogo toga lijepog smo vidjeli, ali prvi put smo u Crnoj Gori. Imate divnu publiku, divnu zemlju, a ovaj festival je zaista poseban”, kazale su akrobate iz Argentine i priznale da su im djeca najvjernija i najomiljenija publika.

Izrazili su nadu da ponovo dođu u grad pod Trebjesom.

To je prošle godine poželio i Marko iz Novog Sada i želja mu se ispunila.

“Prošle godine je bilo nas desetak i u saradnji sa nekoliko ekipa imali smo veliki vatreni šou. Insistirao sam da dođem i ove godine jer nam se baš dopalo. Publika je fantastična, jako su glasni, što nam odgovara. Ove godine smo došli Aleksandra i ja i odradili smo naš ulični kabare koji radimo kao duo ‘Master i Margarita’”, kazao je Marko koji se nada da će doći i naredne godine.

Fabricio iz Rima čija je tačka, hodanje po žici, oduševila je sve, smatra da festival treba da traje makar pet dana.

“Za ovu vrstu zabave treba više vremena. Prvi put sam u Crnoj Gori i sviđa mi se Nikšić, veoma je lijep. Ostajem tu tri dana, ali u septembru ću obići još mnoga mjesta u Crnoj Gori. Ovim poslom, koji je težak ali ga radim sa uživanjem, bavim se već 20 godina i nema većeg uživanja nego kada ljudima, nakon dobro izvedene tačke, na licu vidite osmijeh”, kazao je Fabricio za koga nema sezone jer nastupa tokom čitave godine.

Šarenilo festivala koji ne okuplja samo umjetnike kojima je ulično sviranje stil života, ali i profesija, već i sve one autore koji su uspjeli da afirmišu svoju umjetnost, pokazalo je da su organizatori dobro odradili svoj posao i ponovo bili na visini zadatka, kao i da je slogan festivala, “Dobri duh Nikšića”, opravdao naziv.

“Napravili smo korak dalje u odnosu na organizaciju i broj posjetilaca. Zadovoljni su svi, od učesnika programa do gledalaca, a nama je drago da smo uspjeli da ostvarimo ono što smo planirali i što je Festival uličnih svirača pravi porodični festival gdje svi imaju svoj dio programa u kome mogu da se pronađu”, kazao je direktor festivala Ivan Radojičić.

Zadovoljstvo publike i učesnika, kako je kazao, najveća je satisfakcija za uloženi rad i trud, ali i obaveza više za dalje, za još veće zahtjeve i ciljeve.

“Ništa nije falilo, od organizacije do programa, od tehničkih aspekata do vremena. Ove godine se sve pokolopilo i uspjeli smo da ove pločnike popločamo nekim dobrim urbanim stvarima koji će donijeti neku novu kulturu ne samo u Nikšiću već i šire”, zadovoljno je zaključio Radojičić.

Organizator festivala, koji se održao na četiri lokacije, je JU “Zahumlje“ uz podršku Opštine Nikšić, a u okviru „Nikšićke kulturne scene 2018“.

Galerija

Bonus video: