Republikanski senator tražiće preispitivanje rezultata predsjedničkih izbora u Kongresu

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobjedu izabranog predsjednika Džozefa Bajdena, koji je osvojio 306 glasova elektora naspram 232 – koliko je pripalo odlazećem predsjedniku i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu

4601 pregleda 4 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Republikanski senator iz američke države Mizuri, Džoš Holi, najavio je da će iznijeti primjedbe tokom zasjedanja američkog Kongresa 6. januara povodom glasanja o ishodu američkih predsjedničkih izbora, prenosi Glas Amerike.

Elektorski koledž je 14. decembra potvrdio pobjedu izabranog predsjednika Džozefa Bajdena, koji je osvojio 306 glasova elektora naspram 232 – koliko je pripalo odlazećem predsjedniku i republikanskom kandidatu Donaldu Trampu.

Ne prezentujući detalje ili dokaze Holi je najavio da će se se usprotiviti potvrdi mandata izabranog predsjednika Bajdena jer, kako je ustvrdio, neke države – uključujući Pensilvaniju nisu poštovale sopstvene izborne zakone.

"Kongres bi u najmanju ruku trebalo da istraži navode o izbornim neregularnostima i usvoji mjere kojima će obezbjediti integritet glasanja", saopštio je Holi.

Takođe, republikanski senator kritikovao je način na koji su društvene mere Fejsbuk i Tviter postupale sa sadržajima u vezi sa izborima - tvrdeći da se radilo o pokušajima da se pomogne Bajdenu.

Agencija AP procjenjuje da bi Holijeve primjedbe mogle odložiti proglašavanje rezultata glasanja u Predstavničkom domu i Senatu američkog Kongresa, ali ni na koji način ne bi mogle da promjene predviđene rezultate izbora, prema kojima je demokratski kandidat odnio pobjedu.

Inače, republikanski članovi Predstavničkog doma - tijela Kongresa u kome demokrate čine većinu, najavili su da će se u Trampovo ime protiviti prebrojavanju izbornih rezultata. Nedostajao im je glas jednog senatora koji bi omogućio da se ista inicijativa sprovede u oba doma Kongresa.

Aktuelni predsjednik Tramp odbija da se saglasi sa ishodom izbora i dovodi u pitanje rezultate glasanja tvrdeći, bez prezentovanja validnih dokaza, da su izborni proces obilježile neregularnosti koje su doprinele Bajdenovoj pobjedi.

Trampova kampanja i njegovi advokati podnijeli su brojne tužbe i prigovore u državama koje su bile ključne za ishod predsjedničkih izbora, kao i dvije tužbe pred Vrhovnim sudom, ali nijedan od tih poteza do sada nije urodio plodom.

U najvećem broju slučajeva tužbe i prigovori odbacivani su kao neosnovani.

Bonus video: