GI 21. maj: Na političkoj sceni 90 odsto stranaka čisti višak, ili ne mogu dobaciti cenzus ili su programski identične

"Zanimljivo je da u poređenju sa nama ne postoji niti jedna evropska zemlja sa više stranaka i manje dostojnih lidera i kredibilnih politika"

5499 pregleda 30 reakcija 26 komentar(a)

Građanska inicijativa 21. maj saopštila je da se sa svakom novom partijom nastavlja se dezintegracija crnogorske političke scene.

Iz te inicijative su povodom formiranja Stranke evropskog progresa nekadašnjeg premijera i potpredsjednika DPS-a Duška Markovića naveli da je potvrđena pozicija Crne Gore kao evropskog lidera u broju partija po glavi stanovnika.

"Zanimljivo je da u poređenju sa nama ne postoji niti jedna evropska zemlja sa više stranaka i manje dostojnih lidera i kredibilnih politika. Pritom, najpovršnija analiza bi pokazala da je 90 odsto stranaka čisti višak jer se radi ili o besmislenim partijama koje ne mogu dobaciti ni do polovine inače niskog izbornog cenzusa ili o programski identičnim partijama koje su taoci ličnih ili grupnih interesa. Primjera radi, zar ima bitne razlike između marionetskih stranaka koje su u orbiti Vučićevog režima (Mandić, Knežević, Danilović, Joković i niz sitnijih batlera). Ili, koja je to programska razlika između DPS-a, SDP-a, SD-a ili novoformirane Markovićeve stranke. Ili, što čini suštinsku razliku između PES-a, Demokrata, URE i PES-ovih disidenata pod okriljem Milatovića", navodi se u saopštenju.

Dodaju da je očigledno da mediokritetska i razdrobljena crnogorska politika samo potvrđuje "drugorazredne liderske formate i fragmentirane interese motivisane sitnosopstveničkim kalkulacijama". Ističu da je savremena istorija crnogorskih stranaka istorija raspada, podjela i gašenja stranaka.

"To dovoljno govori o slabim kapacitetima crnogorske politike čija posljedica može biti samo rastrojena država i nižerazredna politička zajednica. Zato je i danas, nakon više od tri decenije od formiranja višestranačja, jedini svijetli integralistički primjer vezan za osnivanje SDP-a 1993.godine kada je ova partija nastala ujedinjenjem pet stranaka. Da bi, njeni kasniji lideri i članovi, nakon višegodišnjeg utapanja u vlasti, uspjeli i nju da podijele prije desetak godina", saopšteno je iz GI 21. maj.

Navode i da političari koji nijesu u stanju da integrišu srodne ili bliske partije i pritom otklone njihove naslijeđene nedostatke "ne zaslužuju da upravljaju ni mjesnom zajednicom a kamoli državom".

"Zato je, pored svih drugih uzroka, Crna Gora osuđena na tavorenje ili propadanje. A lakomislenim biračima i pristalicama fragmentiranih stranaka ostaje da izlaze na beznadežne izbore i presipaju glasove iz 'šupljeg u prazno'", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: