Izvanredno obrazovanje za izvanredne mlade ljude

Vjerujemo da na ovaj način obrazujemo generacije koje će imati izvanredno znanje i vještine potrebne za uspjeh u savremenom svijetu i koje će biti stub razvoja naše države

2057 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacije
Foto: Ministarstvo prosvjete nauke i inovacije

Piše: Prof. dr Anđela Jakšić Stojanović, ministarka prosvjete, nauke i inovacija

Izgradnja modernog, efikasnog i inkluzivnog obrazovnog sistema nalazi se u srcu reformske agende Crne Gore kada je u pitanju oblast obrazovanja. Crna Gora, poput mnogih zemalja širom svijeta, suočava se sa izazovima tradicionalnog obrazovnog sistema, što otvara brojne mogućnosti za usvajanje savremenih standarda, gdje inovacije mogu dati najbolji i najfleksibilniji odgovor. Inovacije u obrazovanju obuhvataju uvođenje različitih savremenih tehnologija u nastavni proces, inovativne metode učenja i podučavanja, prilagođavanje nastavnih programa ovim tehnološkim i metodološkim izmjenama, te uspostavljanje adekvatnog sistema monitoringa i evaluacije. Krajnji cilj je jasan – pružanje kvalitetnog obrazovanja, koje podržava razvoj širokog spektra vještina i priprema našu djecu za što bolje pozicioniranje u savremenom društvu i na tržištu rada.

Digitalna transformacija i inovacije idu ruku pod ruku i doprinose kompletnoj transformaciji privrede i društva. Inovativnost je zahtjev trenutka u kojem se nalazimo, a da bismo ostali u trci potrebno je da budemo sposobni da izgradimo sopstveni put i omogućimo brzo prilagođavanje našeg sistema potrebama pojedinaca u svijetu koji se konstantno transformiše, jer inovativnost podrazumijeva promjenu, prije svega načina razmišljanja, a onda i primjene.

Ministarstvo prosvjete
foto: Ministarstvo prosvjete

Digitalizacija obrazovanja

Obrazovanje nužno mora da prati dinamiku ovih promjena. Tako je jedan od prvih koraka digitalizacija obrazovanja, putem koje Crna Gora transformiše način učenja i podučavanja, nudeći svojim građanima pristup modernom i inovativnom obrazovanju. Digitalizacija omogućava učenicima i nastavnicima pristup obrazovnim resursima putem interneta, kao i korišćenje različitih digitalnih alata za učenje, interakciju i ocjenjivanje.

Jedan od ključnih preduslova digitalne transformacije obrazovnog sistema je uvođenje informacionih tehnologija u učionice, tako da je najveći fokus Ministarstva stavljen na unapređenje računarske infrastrukture u obrazovno-vaspitnim ustanovama u cilju modernizacije nastavnog procesa. Tako je u novembru 2023. godine potpisan Ugovor o nabavci računarske opreme u vrijednosti od 6,3 miliona eura, kojim je sprovedena nabavka 4575 računara, 1133 laptopa, 1806 televizora, 516 projektora i 445 štampača, koji će do kraja marta 2024. godine biti stavljeni na raspolaganje osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori. Ova značajna nabavka realizovana je uz podršku Evropske investicione banke (EIB), kao i sredstava iz Zapadno-balkanskog investicionog okvira (WBIF) i iz nacionalnog budžeta. U namjeri da se svakom djetetu omogući pristup internetu i računaru, u školama su opremljeni jedinstveni prostori, poput biblioteka, kako bi se svima omogućila jednaka šansa za pristup digitalnim sadržajima. Nakon ovog ciklusa unapređenja digitalne infrastrukture, vrijedno radimo na obezbjeđivanju nastavka finansiranja, čime bismo zaokružili ciklus investicija u digitalnu infrastrukturu. Uporedo se radi i na unapređenju internet konekcije u tim objektima, kao i uvođenju interneta u onim školama koje do sada nijesu imale mogućnosti korišćenja istog.

Samostalno online učenje

Osim računara u školama, od posebnog značaja su digitalni resursi koje nastavnici i učenici mogu da koriste tokom realizacije obrazovno-vaspitnog rada, ali i za samostalno učenje. U tu svrhu razvijen je koncept Digitalna škola (www.digitalnaskola.edu.me). Na ovoj platformi učenici i nastavnici imaju mogućnost pristupa resursima za online kolaboraciju, kao i resursima za samostalno online učenje (Digionica), koji sadrži trenutno preko 1000 online kurseva u okviru kojih je preko 12.000 lekcija iz raznih oblasti. Isti se mogu koristiti kao dodatno nastavno sredstvo tokom redovnog rada u učionici u kombinaciji sa tradicionalnim metodama, ali i za učenje kod kuće. U pripremi je i digitalizacija udžbenika koju planiramo da pokrenemo tokom 2024. godine i koja će biti sastavni dio koncepta Digitalna škola.

Međutim, veoma je važno razumjeti da se ne radi o pukom uvođenju tehnologija i digitalnih alata u učionice, već o promjeni paradigme koja omogućava personalizovano učenje, interaktivne lekcije i bolje razumijevanje gradiva, uz kontinuirano unapređenje vještina nastavnika i učenika u ovom procesu. U tom smislu, nedavno je započet i projekat „Digitalno, inkluzivno i transformativno: Kvalitetno obrazovanje za sve“, u saradnji Ministarstva, UNICEF-a, MOR-a i UNESKO-a, a uz finansijsku podršku Fonda za ubrzani razvoj Crne Gore (Montenegro Acceleration Fund) u iznosu od 500.000 eura. Cilj ovog projekta je izrada digitalnih sadržaja koji će biti sastavni dio koncepta Digitalne škole, obuka nastavnika i ICT koordinatora, opremanje i pokretanje EdTech habova, kao i organizacija digitalnih ljetnjih kampova za učenike.

Kada govorimo o digitalizaciji obrazovnog sistema, neizostavan segment čini i digitalizacija pedagoške evidencije, ali i drugih procesa, poput rane identifikacije djece u riziku od napuštanja školovanja, identifikacije djece koja se ne školuju itd. Posebna pažnja posvećena je razvoju elektronskih usluga za građane. Cilj nam je da svim akterima u sistemu obrazovanja olakšamo pristup uslugama i vođenje administrativne evidencije, kako bi ostalo što više vremena za suštinske aktivnosti – vaspitavanje i obrazovanje djece.

Ministarstvo prosvjete
foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija, takođe, ulaže značajne resurse i napore kako bi se tradicionalne metode podučavanja u kojima je nastavnik prenosilac znanja, a učenici pasivni slušaoci zamijenilo savremenim nastavnim metodama, koje su dominantno fokusirane na aktivno uključivanje učenika u nastavni proces, gdje se umnogome ističe njihova inteligencija, kreativnost i stvaralaštvo, što je zapravo i cilj savremene i inovativne nastave. Naime, kroz njegovanje njihovih kompetencija i unapređenje životnih vještina, učenicima se podiže svijest o tome da sva nova znanja i vještine možemo usvajati interdisciplinarno i pomoću digitalne tehnologije. Na taj način, inovacijama u obrazovanju gradimo stvaraoce budućnosti, a naša budućnost zavisi od kvalitetnog obrazovanja u sadašnjosti.

Projekat EduRobotić

Pozitivni primjer doprinosa modernizaciji obrazovnog procesa je i projekat EduRobotić Fonda za inovacije Crne Gore, čiji je cilj unapređenje obrazovanja kroz integraciju robotike u nastavni proces, posebno za učenike najmlađih razreda osnovne škole. Na ovaj način teži se razvoju vještina kod učenika, poput logičkog razmišljanja i kreativnog rješavanja problema. Projekat je počeo sa implementacijom 2022. godine uz podršku Ministarstva i Zavoda za školstvo u četiri osnovne škole, da bi ove godine bila nastavljena realizacija u šesnaest škola. Nabavka opreme realizovana je iz donatorskih sredstava, dok je Fond za inovacije Crne Gore realizovao program obuka za učiteljice i učitelje.

Jedan od pravaca u kojim želimo da idemo jeste uvođenje dvojezičnog obrazovanja, koje osim unapređenja jezičkih vještina učenika, omogućava niz drugih prednosti, poput širenja multikulturalnosti, osnaživanja za primjenu u različitim kontekstima, širi pristup tržištu rada i slično. Naime, u saradnji sa Britanskim savjetom ove godine pokrećemo program realizacije pilot projekta, koji podrazumijeva uvođenje dvojezičnih odjeljenja od prvog razreda osnovne škole u kojima će se nastava izvoditi na našem i engleskom jeziku. Vjerujemo u uspješnost ove inicijative i njene prve rezultate, te se nadamo da ćemo u narednom periodu izgraditi optimalni model primjene dvojezične nastave. Takođe, podstičemo i inicijative uvođenja dvojezičnih odjeljenja na nivou srednjeg obrazovanja, a kao dobar primjer možemo istaći Gimnaziju „Slobodan Škerović“ u Podgorici koja će, osim nastave na našem i engleskom jeziku, od ove godine ponuditi i dvojezično odjeljenje u kojem će se nastava realizovati na francuskom/italijanskom jeziku. Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će snažno podržati i realizaciju studijskih programa na engleskom jeziku na svim univerzitetima u Crnoj Gori.

Posebna pažnja će biti posvećena i inovativnim pristupima u realizaciji obrazovnog procesa, pa će u te svrhe biti realizovane edukativne radionice koje će omogućiti našim učiteljima da primijene metode koje će im pomoći da kod učenika razviju razmišljanje, kreativnost, inovativnost, empatiju, timski rad i primjenu stečenih znanja u životnim situacijama. Osim toga, u saradnji sa Radio-televizijom Crne Gore planirana je i realizacija kviza u kojem će uzeti učešće učenici iz škola u Crnoj Gori, a koji će nam pomoći da dodatno promovišemo pomenute metode – kako među učiteljima i učenicima, tako i među roditeljima.

Strategije obrazovanja do 2035. godine

Svi reformski napori biće objedinjeni pod okriljem sveobuhvatne Strategije obrazovanja do 2035. godine, koju Ministarstvo razvija u saradnji sa UNICEF-om i uz podršku Evropske delegacije, a ovaj proces paralelno prate izmjene zakonskog okvira obrazovanja na svim nivoima. Međutim, ovako krupna reforma zahtijeva saradnju svih aktera sistema – relevantnih institucija države, škola, nastavnika, učenika, roditelja i šire javnosti, jer obrazovanje je temelj društva, a usvajanje novih pravaca razvoja moguće je samo uz saradnju i zajedničko poimanje ciljeva budućeg razvoja.

Crna Gora je zakoračila u svijet inovacija u obrazovanju i ima čvrstu namjeru da, prateći tehnološke i društvene promjene, obezbijedi fleksibilnost, otvorenost i održivost obrazovnog sistema. Vjerujemo da na ovaj način obrazujemo generacije koje će imati izvanredno znanje i vještine potrebne za uspjeh u savremenom svijetu i koje će biti stub razvoja naše države.

Inovativnost je zahtjev trenutka u kojem se nalazimo, a da bismo ostali u trci potrebno je da budemo sposobni da izgradimo sopstveni put i omogućimo brzo prilagođavanje našeg sistema potrebama pojedinaca u svijetu koji se konstantno transformiše

U novembru 2023. godine potpisan Ugovor o nabavci računarske opreme u vrijednosti od 6,3 miliona eura, kojim je sprovedena nabavka 4575 računara, 1133 laptopa, 1806 televizora, 516 projektora i 445 štampača, koji će do kraja marta 2024. godine biti stavljeni na raspolaganje osnovnim i srednjim školama u Crnoj Gori

U tu svrhu razvijen je koncept Digitalna škola (www.digitalnaskola.edu.me). Na ovoj platformi učenici i nastavnici imaju mogućnost pristupa resursima za online kolaboraciju, kao i resursima za samostalno online učenje (Digionica), koji sadrži trenutno preko 1000 online kurseva u okviru kojih je preko 12.000 lekcija iz raznih oblasti

U saradnji sa Britanskim savjetom ove godine pokrećemo program realizacije pilot-projekta, koji podrazumijeva uvođenje dvojezičnih odjeljenja od prvog razreda osnovne škole u kojima će se nastava izvoditi na našem i engleskom jeziku. Vjerujemo u uspješnost ove inicijative i njene prve rezultate, te se nadamo da ćemo u narednom periodu izgraditi optimalni model primjene dvojezične nastave