Ministarstvo saobraćaja i pomorstva: povezujemo ljude, regije i privredu, gradeći Crnu Goru

Nastavak auto-puta na temeljima EU

1461 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva
Foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Za četiri mjeseca uspjeli smo da uspostavimo temelje daljeg saobraćajnog razvoja kako kada je u pitanju drumski, tako i kada su u pitanju željeznički i avio-saobraćaj. U svakoj od ovih oblasti naišli smo na određene izazove, ali smo riješeni da na njih odgovorimo, konkretno i odlučno

Bez puteva nema veze među ljudima, nema protoka roba i nema razvoja. Gradnja putne infrastrukture, poboljšanje saobraćajnih veza u cjelini, nikada nije samo posao, već istinska misija. Kada gradimo put, otvaramo brodsku ili avio-liniju, moramo imati viziju, jer svaki put i svaka veza, nužno ima svoje odredište i cilj. Nastojimo da u duhu vremena u kojem živimo, iskoristimo mogućnosti koje imamo i osavremenimo veze, prvo sa susjedima, a onda i sa onim krajevima svijeta koji su tek, ili uopšte nijesu čuli za nas. Za četiri mjeseca uspjeli smo da uspostavimo temelje daljeg saobraćajnog razvoja, kako kada je u pitanju drumski, tako i kada su u pitanju željeznički i avio-saobraćaj. U svakoj od ovih oblasti naišli smo na određene izazove, ali smo riješeni da na njih odgovorimo, konkretno i odlučno.

Naš najznačajniji zadatak i usmjerenje u narednih nekoliko godina biće stvaranje uslova za nastavak gradnje auto-puta. Ovo je projekat od nemjerljive koristi za našu privredu i budućnost našeg razvoja. I Evropska unija je prepoznala značaj ubrzanog razvoja Crne Gore, pa će nam dodijeliti grant od 40 odsto ukupne vrijednosti druge dionice auto-puta Mateševo - Andrijevica. To znači da ćemo dobiti između 200 i 250 miliona eura bespovratnih sredstava. Uz to EBRD je spreman da nam odobri kredit od 200 miliona eura uz povoljnu kamatnu stopu.

Povezujemo sjever i jug

U prethodna četiri mjeseca, najznačajnije rezultate postigli smo u oblasti putne infrastrukture. Očekujemo da ćemo do kraja ove godine započeti izgradnju nekoliko strateški važnih dionica. U cilju što bržeg spajanja sa evropskim koridorima, prepoznali smo značaj nastavka izgradnje auto-puta Bar – Boljare. U prvoj polovini godine biće raspisan tender za izbor izvođača radova (izrada glavnog projekta i izvođenje radova). Vlada Crne Gore je u februaru ove godine donijela Odluku o utvrđivanju javnog interesa za dionicu Mateševo – Andrijevica, čime je stvoren osnov da se započne sa postupkom eksproprijacije u cilju da se isti okonča do početka radova. Planirano je da se javnim pozivom definiše rok za završetak glavnog projekta i izvođenja radova od pet godina.

Raspisan je Javni poziv za izradu idejnog projekta za dionicu Andrijevica – Berane – Boljare. Tenderskom dokumentacijom definisan je maksimalni rok za završetak izrade idejnog projekta od 14 mjeseci. Dužina ove dionice iznosi oko 50 km, i predstavlja posljednju dionicu auto-puta Bar – Boljare do granice sa Srbijom.

Tokom godine planirano je raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta ukrštanja auto-puta Bar – Boljare sa Jadransko-jonskim auto-putem i brzom saobraćajnicom. Dužina ove dionice iznosi oko 50 km i zavisiće od izbora varijanti koje će se ispitivati kroz fazu Idejnog rješenja.

Tokom godine planirano je raspisivanje tendera za izradu idejnog projekta Jadransko – jonski auto-put (dionica od Grahova do ukrštanja sa auto-putem Bar – Boljare).

Krajem februara raspisan je Javni poziv za izradu idejnog rješenja za dionicu Andrijevica – Čakor – Peć. Tenderskom dokumentacijom definisan je maksimalni rok za završetak izrade idejnog rješenja do četiri mjeseca. Dužina ove dionice do granice sa Kosovom iznosi 27 km i zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Da susjedi budu bliže

Početkom marta raspisan je javni poziv za izradu Idejnog rješenja brze saobraćajnice Crnča – Pljevlja – Goražde. Dužina ove dionice do granice sa Bosnom i Hercegovinom je cca 93 km i zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Takođe, početkom februara raspisan je Javni poziv za izradu idejnog rješenja za prelazak Bokokotorskog zaliva. Tenderskom dokumentacijom definisan je maksimalni rok za završetak izrade idejnog rješenja do pet mjeseci. Dužina brze saobraćajnice zavisiće od konačnog izbora varijantnog rješenja.

Počeli smo radove na rekonstrukciji magistralnog puta Tivat – Jaz. Rekonstrukcija obuhvata dionicu puta ukupne dužine 16 km. Vrijednost radova je 53,9 mil. eura bez PDV-a. Nakon obezbjeđivanja građevinske dozvole i ispunjenja drugih ugovornih obaveza, zvaničan početak radova je 15. januar 2024. godine, sa planiranim rokom za završetak radova od 730 kalendarskih dana.

Osim puteva koji će ubrzati i poboljšati regionalnu putnu povezanost naše zemlje, cilj nam je da olakšamo i vezu sa susjedima. Jadransko-jonski auto-put je jedan od značajnijih projekata iz oblasti putne infrastrukture. Značaj se prevashodno ogleda u tome što ova saobraćajnica povezuje Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i Grčku, što bi smanjilo vrijeme putovanja u tranzitu, generisalo novi privredni sadržaj uz koridor auto-puta, povećalo bezbjednost saobraćaja i povećalo pristupačnost Crne Gore kao turističke destinacije. Za ovu godinu je stavljen fokus na izradu tehničke dokumentacije, nakon čega će se razmotriti najbolji način izgradnje, a vodeći računa o fiskalnim ograničenima i strateškim projektima.

Slobodno nebo, naš prozor ka svijetu

Avio-povezanost je u posebnom fokusu Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Svjesni smo činjenice da bez dobre vazdušne povezanosti sa svijetom nema razvoja, kako ljudi, tako i privrede. Nastavili smo postupak koncesija, a u skoro ćemo znati da li će u aerodromsku infrastrukturu ulagati država ili koncesionar. Posebno smo ponosni što smo otkupili avion „Čarli“ i spriječili mogućnost arbitraže, time i izbjegli gubitak u državnom budžetu. Nacionalna avio-kompanija ToMontenegro pokazuje spremnost da održi povezanost sa značajnim tržištima, ali i osvoji nova.

Željeznički saobraćaj, istovremeno, izazov i prilika

Odlučni smo da željeznički sektor stavimo na noge. U decembru je Crnoj Gori Evropska komisija odobrila 112,6 miliona eura za rekonstrukciju pruge od Bara do Golubovaca, a isto toliko novca smo dobili kreditom EBRD-a i EIB-a. Obezbijeđen je novac za nastavak remonta pruge, ali i kupovinu novih vozova.

Krajem februara predali smo tri aplikacije preko WBIF za šta očekujemo podršku Evropske komisije. Spriječili smo stečaj u Željezničkom održavanju voznih sredstava na način što smo krenuli sa procedurom spajanja tog preduzeća za Željezničkim prevozom.

Završen je Nacrt zakona o željeznici koji je uslov za zatvaranje poglavlja 14.

Veliki potencijal crnogorske obale

Pomorstvo je dobilo novi status. Nakon gotovo više od dvije godine imenovali smo lučkog kapetana u Kotoru, a u fazi smo uspostavljanja pomorske linije Budva – Dubrovnik, a nadamo se da će po tom primjeru i u drugim crnogorskim marinama biti pokrenut prevoz putnika. Ovo bi bio veliki zamajac, osim pomorskoj i turističkoj privredi koje su uzročno-posljedično vezane. Dobra razvijenost pomorskog transporta u velikoj mjeri bi rasteretila putnu infrastrukturu u, inače saobraćajno problematičnim primorskim gradovima, zbog čega u ovoj oblasti leži veliki potencijal. U pripremi je nekoliko zakona koji će u narednim godinama značajno unaprijediti sektor pomorstva. Završili smo rad na Predlogu zakona o sigurnosti pomorske plovidbe, a pripremili smo i Predlog zakona o zaštiti mora od zagađenja sa plovnih objekata. Usvojen je predlog zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Nairobija o uklanjanju olupina iz 2007. godine. U konačnom završen je i Predlog zakona o potvrđivanju Protokola o spremnosti, reagovanju i saradnji u slučajevima zagađenja opasnim i štetnim materijama, 2000 (OPRC-HNS Protokol)

Nastavljamo dalje gradimo Crnu Goru!

40% druge dionice auto-puta biće besplatno za Crnu Goru, jer je našoj zemlji odobren grant iz fondova Evropske unije. Ovo znači da ćemo dobiti između 200 i 250 miliona eura bespovratnih sredstava.

65 miliona eura obezbijedili smo za rekonstrukciju i izgradnju magistralnih i regionalnih puteva u ovoj godini.

Filip Radulović
foto: Ministarstvo saobraćaja i pomorstva

Putevi koji nas dovode, a ne odvode

„Ponosni smo što nam je omogućen ovaj grant. To je rezultat rada cijele Vlade, ali i dokaz značaja evropskih fondova. Važno je napomenuti da smo krajem februara konkurisali za tri projekta koji se tiču željeznice, a to su: rekonstrukcija željezničkih stanica od Bara do Bijelog Polja, rekonstrukcija pruge u okviru Luke Bar, ali i izgradnja kolosijeka od Aerodroma do Glavnog grada.

Putevi su naš zalog za budućnost

Već smo obezbijedili 65 miliona eura za rekonstrukciju i izgradnju magistralnih i regionalnih puteva. Osim radova na izgradnji Bulevara Tivat – Jaz, i rekonstrukcije puta Kolašin – Mateševo, do 1. juna biće u potpunosti otvoren za saobraćaj put Lubnice – Jezerine. Takođe, u maju očekujemo završetak radova na putu Cetinje – Čevo. Trenutno se izvode radovi na rekonstrukciji puta Lepenac – Ribarevina – Poda – Berane, a kompletan posao bi trebalo da bude završen do avgusta naredne godine. Pored ovog projekta, planirano je da do kraja godine krenu radovi na putnom pravcu Bijelo Polje – Dobrakovo, što će uz završetak projekta Rožaje – Špiljane i sanaciju klizišta u Dobrakovu značajno unaprijediti putnu infrastrukturu i ukupan razvoj sjevera Crne Gore.

Direktna veza sa evropskim metropolama

Ovog ljeta nacionalni avio-prevoznik biće povezan sa 17 destinacija u redovnom saobraćaju. Tako će, četiri aviona Air Montenegra letjeti ka: Beogradu, Istanbulu, Frankfurtu, Parizu, Lionu, Nantu, Ljubljani, Cirihu, Izmiru, Rimu, Bratislavi, Pragu, Kopenhagenu, Ostravi, Bakuu, Minhenu. Uz ovo, biće organizovana i značajna serija čarter letova ka više destinacija.