Konjević: Politikom samodovoljnosti Demokrata nanijeta šteta demokratskom procesu

"Ako EU i komesar Han podržavaju rad Odbora optimista sam da će i Demokrate promjeniti mišljenje i biti dio procesa jer su upravo oni, nekoliko mjeseci, isticali da imaju podršku EU i komesara Hana. Sada EU i komesar Han podržavaju dijalog i formirani Odbor", naveo je Konjević
116 pregleda 15 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.11.2018. 12:13h

Promjena odluke Demokrata o neučestvovanju u Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, bila bi značajna za dalji dijalog, ocijenjenili su iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Poslanik SDP-a, Raško Konjević smatra da je, formiranje Odbora značajan uspjeh i podsjetio da u Odboru nema predstavnika Demokrata.

"Podsjetiću da su, uz podršku komesara Johanesa Hana, upravo Demokrate bili inicijatori dijaloga oko reforme izbornog zakonodavstva i jačanja povjerenja u izborni proces. U osnovi na tekstu koji su oni ponudili javnosti i EK postignut je dogovor o dijalogu, koji je dobio podršku i EU, dok oni sada odbijaju učešće", rekao je Konjević agenciji MINA.

Kazao je da ne postoji ni jedna tema koju su Demokrate predstavile javnosti u svom Planu, a da nije obuhvaćena odlukom Skupštine.

"Komesar Han je pozvao sve demokratske i evropske snage da pristupe dijalogu. Nažalost, njihovom politikom samodovoljnosti i prekidanjem komunikacije sa gotovo svim političkim subjektima nanijeta je šteta ukupnom demokratskom procesu", poručio je Konjević.

On smatra da je značajnije od broja članova u Odboru konstituisanje dvotrećinske većine u Skupštini koja bi omogućila implementaciju dogovora, "ali one većine koja bi otklonila devijacije sistema, a ne insistirala na reviziji završenih istorijskih procesa i produbljivala podjela".

On, ipak vjeruje, da će Demokrate uvidjeti da je bolje da budu dio dijaloga koji ima podršku evropskih partnera i da će promijeniti odluku.

"Ako EU i komesar Han podržavaju rad Odbora optimista sam da će i Demokrate promjeniti mišljenje i biti dio procesa jer su upravo oni, nekoliko mjeseci, isticali da imaju podršku EU i komesara Hana. Sada EU i komesar Han podržavaju dijalog i formirani Odbor", naveo je Konjević.

Konjević smatra da bi promjena odluke Demokrata bila značajna za dalji dijalog.

"Nije moje da pozivam, to je već učinio komesar Han, mjesta u Odboru ih svakako čekaju. Za njihovu budućnost nije dobro što su, na neki način, izigrali očekivanja evropskih institucija i zvaničnika čijom navodnom podrškom su se hvalili", rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, podrška međunarodnih partnera bila je značajna.

"Dijalog oko ključnog problema, nepovjerenja u izborni proces, nema alternativu. Povjerenje u izborni proces je osnova svakog demokratskog društva, a ono je u Crnoj Gori, iz niza razloga, značajno narušeno", ocijenio je Konjević.

On je mišljenja da bi nerješavanje tog problema moglo da uspori evropski put Crne Gore.

"Zato je dijalog neophodan i nužan i nema alternativu. Formiranjem odbora vlast je priznala, ono što je očigledno, ali što je istovremeno dugo odbijala da prizna, da postoji ozbiljna insitucioinalna kriza i nepovjerenje u izborni proces", rekao je Konjević.

Kako je kazao, princip konsenzusa u odlučivanju Odbora pruža mogućnost da dođu do zakonodavstva koje će biti zajednička tekovina, ali ostaće ključni izazov ko i kako će taj eventualni dogovor oko legislative implementirati.

"Ključna primjedba od evropskih partnera nije kvalitet zakona nego njihova primjena. Samo strikna primjena donosi evropske vrijednosti u svim oblastima, a mi upravo imamo probleme u primjeni zakona i činjenici da oni ne važe jednako za sve nego da se, po raznim osnovama, uspostavlja princip diskriminacije", naveo je Konjević.

Upitan na čemu će SDP insistirati, Konjević je odgovorio da će ključna biti implementacija onoga što eventualno dogovore.

"Nepovjerenje je veliko i primjena će biti najvažniji segment. Da li neko ozbiljan vjeruje da je mnogim institucijama koje su važne za sprovodjenje izbora i ukupan ambijent zakon ispred interesa partija na vlasti. Crnoj Gori trebaju autonomne institucije kojima će zakon biti ispred svega uz nepristrasnu i efikasnu njegovu primjenu", poručio je Konjević.

On je rekao da postoji sudska presuda da se jedna partija vlasti finansirala nezakonito iz državnog budžeta ali to nije bila obaveza za ASK da sprovede odgovarajući postupak.

To, kaže on, nije dobro.

"Nama treba i DIK i ASK i druge institucije koji su strikno u službi zakona", naveo je Konjević.

Bonus video: