Ovo su najružniji automobili na svijetu

Izdvajamo deset kreacija modernog doba koje će sigurno ostati zapamćene kao dizajnerski ili konceptualni promašaji
8371 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock

O ukusima je nezahvalno raspravljati, ali kada je u pitanju automobilski dizajn, mišljenja često prevagnu na jednu ili na drugu stranu. Svijet četvorotočkaša pamti brojne modele koji su podbacili po pitanju izgleda ma koliko god bili dobri ispod lima, a tako je i danas.

Izdvajamo deset kreacija modernog doba koje će sigurno ostati zapamćene kao dizajnerski ili konceptualni promašaji, ali koji se i dalje mogu sresti na putevima jer se nekima dopada njihova posebnost.

Fijat multipla

Po mnogim izborima, specijalizovanim časopisima i automobiliskoj publici uopšte, Fijatov miniven za šest osoba zasnovan na modelu brava je najružniji auto na svijetu svih vremena. Kada su ga Italijani najavljivali govorili su kako pripremaju auto za šest putnika u dva reda sjedišta koji će biti dug poput brave, širok poput lanće kape i visok poput skuda. Već po toj najavi moglo se naslutiti kako stiže nešto totalno otkačeno. Tako je i bilo. Auto je imao karakterističan “pačji kljun” i prednja svjetla u tri reda od vjetrobrana do branika.

Fijat multipla

Kako bilo, Fijatu ipak treba čestitati na hrabrosti jer bi se rijetko ko usudio stati ispred ovog automobila na zvaničnoj promociji, a kamoli ga pustiti na puteve. Konačno, multipla je 2004. temeljno redizajnirana jer je dotad dobro prolazila samo u Italiji. Ipak, 1999. je ovaj auto izložen u Muzeju moderne umjetnosti MOMA u Njujorku u sklopu izložbe “Drugačiji putevi, automobili narednog vijeka”.

Sangjong rodijus

Južnokorejski proizvođač koji je poznat po tome da po pitanju pogona tradicionalno sarađuje sa Mercedesom imao je svijetlih primjera u svojoj gami, ali i potpuno nevjerovatnih modela poput jednovolumena rodijus prve generacije iz 2004, koji je mogao da primi i do 11 putnika!

Sangjong rodijus

Svaki opis karoserije je suvišan jer rodijus zaista izgleda kao da je sa druge planete. Nijesu mu pomogli ni Mercedesovi 3,2-litarski V6 motori od 217 KS kao ni 2,7-litarski komon-rejl dizelaš od 162 KS.

Ford skorpio (1994)

Za jedan od najvećih dizajnerskih kikseva evropske autoindustrije zapravo je najviše zaslužan Fordov službeni fotograf koji je iz neobičnog ugla snimio fotografiju za novinare pa je ružno oblikovan auto učinio još ružnijim. Ford skorpiju druge generacije (1994 -1998) zamjerali su zbog previše amerikanizovanog izgleda, naročito otpozadi.

Ford skorpio

U kritikama su se nadmetali svi novinari i mediji tog vremena od Džeremija Klarksona koji je rekao kako je skorpio sigurno najružniji auto na cestama, do Kventina Vilsona koji je 1997. u Top Giru izjavio da je skorpio dizajniran kao da su ga crtali Rej Čarls ili Stivi Vonder.

Subaru B9 tribeka

Japanski SUV koji se proizvodio od 2005. do 2014. godine startovao je kao model neobičnog prednjeg dijela koji nije svima legao najbolje, a tek je sa redizajnom postao SUV za šire mase, ali i tada bez pretjeranog uspjeha.

Subaru B9 tribeka

Proizvođen je u Americi uglavnom za američko tržište, a čak je trebalo da se radi i kao sab 9-6, ali je taj projekat zaustavljen na vrijeme.

BMW serija 7 (E65)

Nakon i danas po mnogima najljepše i najelegantnije serije 7 treće generacije (E38), BMW je sa nasljednikom napravio salto mortale jer je olovku dao u ruke kontroverznom američkom dizajneru Krisu Benglu. Četvrta generacija (E65) predstavljena 2001. godine zahvaljujući svojim neobično dizajniranim detaljima pobrala je vrlo negativne kritike dotadašnjih kupaca BMW-a i opšte automobilske javnosti.

BMW 7 (E65)

Takav izgled je jednostavno bilo teško svariti, pa je vrlo brzo stigao redizajn koji je “ispeglao” sve detalje koji su boli oči. Generalno, ovaj auto nije bio neuspješan, ali su tek iduće dvije generacije po pitanju izgleda vratile najveću BMW-ovu limuzinu na pravi put. Danas u BMW-u tvrde kako im je tada baš to, nešto novo i provokativno i trebalo kako bi skrenuli pažnju na svoju marku.

Daevu takuma

Porodični kompaktni korejski jednovolumen predstavljen 2000. godine trebalo je da bude odgovor na reno megan senik. Mada je za dizajn karoserije bio zadužen studio Pininfarina, auto je na kraju bio, u najblažem smislu, vrlo neobičan.

Daevu takuma

Sa talasasto oblikovanim linijama karoserije nije dobro prošao u Evropi, mada je generalno postigao solidan uspjeh kao ševrolet takuma, ševrolet reco, ševrolet vivant ili daevu reco, zavisno od tržišta gdje je prodavan.

Mercedes R-klasa

Davali su mu i vrlo grube nadimke, a jedan od njih je i “kontejner na točkovima”. Ali zaslužuje li Mercedesova R-klasa ovakve opise.

Mercedes R-klasa

Neobični MPV sa tri reda sjedišta sa ogromnom luksuznom kabinom i pogonom na sve točkove i po želji čak sa oznakom 63 AMG u Evropi nije prošao dobro, ali je u Americi bio i te kako popularan. Tamo je R-klasa od samog predstavljanja 2006. jedan od najomiljenijih mercedesa.

Krajzler PT kruzer

Krajzler je renomirani proizvođač automobila, pa nikome nije bilo jasno kako im je promakao ovakav promašaj. Automobil koji je trebalo da bude retro model koji podsjeća na Čikago u doba Al Kaponea, jedan je od najružnijih prizora na ulicama.

Krajzler PT kruzer

Kada je predstavljen 2001. godine bio je interseantan, ali su ljudi ubrzo počeli da mrze njegov izgled. PT kruzer je najednom postao kao pas koji je suviše star i bolestan da potrči za palicom koju je njegov vlasnik upravo bacio. Ipak, Krajzler ga je uklonio iz ponude tek 2010.

Nisan mikra CC

Pošto je Pežo sa kabriletom 206 CC bilježio enormnu tražnju i plovio na talasima uspjeha odmah su brojni drugi proizvođači pokušali da ponude koncept pristupačnog gradskog kabrioleta sa tvrdim sklopivim krovom. Od Micubišija sa koltom CZC, do Nisana sa mikrom CC.

Nisan mikra CC

Nisanov kabrio sa tvrdim krovom bio je predstavljen 2005. godine, a za verziju sa sklopivim krovom Japanci su zadužili specijaliste iz ugledne karoserističke radionice Karman. I sve bi bilo dobro da auto ne izgleda tako kako izgleda, kao da je rađen na brzinu i bez rezona, samo kako bi se što prije priključio tada rastućem CC trendu.

Bentli bentajga

Prvi SUV Bentlija nastao na osnovi audija Q7 pod nazivom bentajga, dizajnerske smjernice izgleda vuče od koncepta EXP 9 F koji nije pobrao pozitivne kritike, pa ni serijski model nije baš najljepši.

Bentli bentajga

Implementiranje linija inače savršeno oblikovanih kupea, kabrioleta i limuzina Bentlija na jedan SUV očigledno nije bilo lako izvodljivo.

Bonus video: