Provalnike traže preko otisaka i DNK tragova

Tužioci čekaju rezultate vještačenja kako bi odlučili da li će i protiv koga podnijeti krivičnu prijavu zbog provale u spuški zatvor sredinom novembra 2018. godine
12156 pregleda 5 komentar(a)
Žice koje su nezvani gosti prerezali, Foto: Boris Pejović
Žice koje su nezvani gosti prerezali, Foto: Boris Pejović

Tužioci čekaju rezultate DNK i vještačenja otisaka prstiju kako bi odlučili da li će i protiv koga podnijeti krivičnu prijavu zbog provale u spuški zatvor sredinom novembra 2018. godine.

To su “Vijestima” odgovorili iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici, koji mjesecima utvrđuju ko je dobrovoljno ušetao u krug spuškog zatvora, a zatim pobjegao.

“Povodom predmetnog događaja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici formiran je predmet koji je trenutno u fazi izviđaja. Naloženo je vršenje daktiloskopskog i DNK vještačenja u cilju utvrđivanja okolnosti bitnih za donošenje odluke u ovom krivičnom predmetu”, odgovoreno je iz ODT.

Nijesu odgovorili da li je otkriven identitet osuđenika koji je preuzeo paket prebačen preko žice paviljona F, u kojem su navodno bili mobilni telefoni.

Paket su 11. novembra prebacila dvojica muškaraca, prethodno prerezavši bodljikavu, zaštitnu žicu. Potom su prošetali kanalom koji je između paviljona F i Poluotvorenog odjeljenja.

Iz tužilaštva su ranije objasnili da su u saradnji sa policijom prikupili određena obavještenja i podatke i pretresli prostorije F paviljona.

Službenici ZIKS-a nakon toga dostavili su policiji snimak sa sigurnosnih kamera, koje su zabilježile provalnike.

Iz policije tada je rečeno da sumnjaju da su dostavljači paketa najprije oštetili spoljnju zatvorsku ogradu, a zatim zaštitnu mrežastu ogradu na istočnoj strani ZIKS-a.

“Poslije toga ušli su u prostor ZIKS-a, prošli pored poluotvorenog odjeljenja Ekonomije i prišli ogradi F paviljona preko koje su prebacili paketić”, objasnili su tada iz policije. Rečeno je da su službenici Odjeljenja bezbjednosti Danilovgrad izašli na lice mjesta i uradili uviđaj, ali i konstatovali da je ono narušeno od strane čuvara ZIKS-a, jer su iz bezbjednosnih razloga morali sanirati oštećenja na ogradama.

Drugi izvor “Vijesti” tada je rekao da su službenicima zatvora slučaj prijavili upravo zatvorenici koji su primijetili dvije osobe u blizini zatvorske ograde.

Navodno, osuđenici su se uplašili da su nezvani gosti došli da ubiju nekoga i alarmirali su službenike obezbjeđenja.

Dodao je da je potom uslijedila do tada nezapamćena kontrola u ZIKS-u - vanredno brojanje svih zatvorenika i osuđenika, a zatim i detaljan pregled prostorija F paviljona.

U paviljonu F smješteni su mahom zatvorenici sa najdužim kaznama, poput osuđenih za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića - Saše Borete i Ljuba Bigovića. U tom dijelu zatvora robija i Šćepan Bujić osuđen za ubistvo braće Ljubomira i Dejana Gojačanina 15. februara 2013. godine.

Bonus video: