U 2019. godini samo jedan sudija disciplinski odgovarao: Zbog težeg prekršaja, tri mjeseca uzimali od plate

U dokumentu se navodi da je u istom izvještajnom periodu - Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto 14 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija, što je, kako piše, skoro deset odsto manje pritužbi u odnosu na 2018. godinu.
1192 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sjednice Sudskog savjeta iz 2019. godine, Foto: Savo Prelević
Detalj sa sjednice Sudskog savjeta iz 2019. godine, Foto: Savo Prelević

U 2019. godini vođen je samo jedan disciplinski postupak protiv sudije i tada je utvrđeno da je on počinio teži disciplinski prekršaj i kažnjen je sa 20 odsto umanjenja zarade u periodu od tri mjeseca.

To, između ostalog, piše u Izvještaju o radu Sudskog savjeta Crne Gore za 2019. godinu.

U dokumentu se navodi da je u istom izvještajnom periodu - Komisiji za Etički kodeks sudija podnijeto 14 inicijativa za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa sudija, što je, kako piše, skoro deset odsto manje pritužbi u odnosu na 2018. godinu.

“Komisija je u dva postupka utvrdila povredu, ali je u jednom, po prigovoru, sudije, Savjet preinačio odluku na način što je utvrđeno da imenovani sudija nije počinio povredu kodeksa koja je navedena u incijativi. Dvije inicijative je Komisija odbacila kao neuredne, jednu kao nedozvoljenu, dok se u jednoj oglasila kao nenadležna za postupanje. U šest inicijativa je utvrđeno da sudije nijesu počinile povrede, dok je za dvije inicijative postupak u toku”.

Minule godine, Sudskom savjetu podnijeta je 131 pritužba, objašnjava se u tekstu.

“Nakon razmazranja na sjednicama Savjeta, u 83 predmeta je zauzet stav, dok je u preostalih 48 pritužbi postupak provjere još je u toku”.

U izvještaju o radu Sudskog savjeta za 2019. godinu, navodi se da se pritužbe uglavnom odnose na nezadovoljstvo stranaka načinom vođenja postupka i sadržinom procesnih rješenja donijetih tokom postupka.

“Nezadovoljstvo stranaka se odnosi na donošenje prvostepenih i drugostepenih sudskih odluka, kao i na odluke po vanrednim pravnim ljekovima koje su donijete na njihovu štetu. Jedan dio pritužbi se odnosi na dugo trajanje procesa, odnosno na neažurnost postupajućih sudija. Najčešći motiv obraćanja stranaka je nezadovoljstvo sudskom odlukom, o čemu Sudski savjet ne može odlučivati i samo zauzima stav o navedenim pritužbama”, navodi se u Izvještaju.

U skladu sa ustavnim i zakonskim ovlašćenjima, Savjet, između ostalog, bira i razrješava predsjednika Vrhovnog suda, predsjednika Sudskog savjeta, dostavlja Skupštini godišnji izvještaj o njihovom radu i ukupnom stanju u sudstvu, bira i razrješava sudiju, predsjednika suda, razmatra izvještaj o radu suda, predstavke i pritužbe na rad suda i zauzima stavove o njima, utvrđuje prestanak sudijske funkcije...

Isto tijelo, prema zakonu, predlaže Vladi iznos sredstava za rad sudova, odlučuje o disciplinskoj odgovornosti sudija i predsjednika sudova, obezbjeđuje korišćenje, funkcionalnost i jednoobraznost pravosudnog informacionog sistema u dijelu koji se odnosi na sudove; stara se o edukaciji sudija i predsjednika sudova; vodi evidenciju podataka o sudijama i predsjednicima sudova, razmatra pritužbe na rad sudija i predsjednika sudova, razmatra pritužbe sudija i zauzima stavove u vezi sa ugrožavanjem njihove nezavisnosti...

Bonus video: